El president de Perú dissol el Parlament i una facció del govern es rebel·la
L’esclat ha tingut lloc després que la Cambra designara un magistrat del Tribunal Constitucional sense tindre en compte l’executiu.
Una crisi política sense precedents en les últimes dècades ha esclatat aquesta matinada al Perú. El president Martín Vizcarra ha dissolt el Congrés i una facció d’aquest, en rebel·lia, ha votat la suspensió del mandatari i ha pres el jurament de la vicepresidenta Mercedes Aráoz.
L’esclat ha tingut lloc després que la cambra designara un magistrat del Tribunal Constitucional sense tindre en compte els anuncis de l’executiu per a modificar la llei del procés d’elecció dels jutges. Davant aquest acte, Vizcarra ha convocat eleccions per al pròxim 26 de gener de 2020 i el Congrés, dominat per l’oposició fujimorista i els seus aliats de dreta i extrema dreta, ha acusat el mandatari de violar la Constitució. Així, amb l’absència dels quasi cinquanta diputats que havien acceptat la dissolució, els diputats i les diputades restants han votat una resolució per a “suspendre” per “incapacitat moral” el president.
La convulsa jornada que ha viscut el país ha deixat una gran incertesa sobre què passarà en el futur immediat i sobre la legalitat de les decisions polítiques dutes a terme els últims mesos. De fet, aquesta crisi és el punt àlgid d’un conflicte obert entre el govern i el Congrés des de les eleccions generals de 2016, que van deixar un Parlament dominat amb aclaparadora majoria pel partit Força Popular i la presidència en mans de Pedro Pablo Kuczynski.
L’escàndol de corrupció de la constructora Odebrecht al país va acabar costant-li el càrrec a Kuczynski i va atorgar el poder al vicepresident Vizcarra, qui va encarar el càrrec amb la missió d’enfrontar la corrupció que afecta greument tot el país. Vizcarra va promoure una sèrie de reformes que el van enfrontar amb el Congrés, però la majoria fujimorista ha bloquejat tots els intents per a prendre mesures contra aquesta xacra.