Els principals sindicats d'agricultors francesos demanen que s'alcen els bloquejos
Amenacen amb noves mobilitzacions si d'ací a quinze dies no es concreten els anuncis fets pel primer ministre francés, Gabriel Attal
Els principals sindicats d'agricultors francesos han demanat aquest dijous que s'alcen els bloquejos que han mantingut desenes d'autopistes i carreteres tancades a la circulació durant dues setmanes, poc després d'una nova sèrie de mesures d'ajuda anunciades pel govern. Valoren positivament els "avanços tangibles" fets aquest dijous per l'executiu, que complementen les promeses del passat divendres, que els agricultors van considerar insuficients, i que en tot cas hauran de concretar-se amb mesures d'urgència.
Entre altres, afavorir el relleu generacional dels treballadors del camp amb exempcions fiscals automatitzades, o la lluita contra el frau de productes que es presenten com d'origen francés però que no ho són. "El moviment no es deté, es transforma", ha dit el president de la Federació Nacional de Sindicats d'Explotadors Agrícoles (FNSEA), Arnaud Rousseau, que ha amenaçat de fer noves mobilitzacions si en un termini de quinze dies no es concreten els anuncis fets pel primer ministre, Gabriel Attal, i si no entren en vigor d'ací a juny, quan se celebraran les eleccions al Parlament Europeu. Rousseau ha puntualitzat que hi ha qüestions que "no estan a l'altura i que caldrà aclarir".
Arnaud Gaillot, responsable de Joves Agricultors, organització germana de la FNSEA, ha explicat que la petició de "suspendre el bloqueig i entrar en un nou mode d'acció" s'ha pres després de consultar amb les bases els compromisos fets per Attal. Aquests dos sindicats hegemònics donen suport a la postura de rebuig del govern d'Emmanuel Macron al tractat de lliure comerç que la Unió Europea discuteix amb el Mercosur i l'han instat a mantindre-la. Però sobretot, volen veure que la "sobirania alimentària" quede inscrita en la legislació com a prioritat.
"Sordesa" d'una Europa tecnocràtica
Enfront de l'actitud d'escolta que aprecien per part del govern francés, els mateixos sindicats són molt més crítics amb la Unió Europea, una organització "massa tecnocràtica", al seu judici. Rousseau ha denunciat la "sordesa" de Brussel·les enfront de les demandes dels agricultors, no sols des de França sinó també dels Països Baixos, Alemanya Bèlgica o Espanya.
També ha denunciat que el comissari europeu d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, "no ha estat a l'altura" en el context actual de protestes.
En un missatge dirigit als seus afiliats, s'han felicitat del comportament responsable i de l'absència de violència en les manifestacions, que des d'octubre han mobilitzat a uns 40.000 agricultors. Han remarcat que "si els resultats no estan a l'altura", tornaran a mobilitzar-se a gran escala.