Les protestes contra els atacs d'Israel a Gaza s'estenen pel món
Algunes capitals d'Europa i de l'Orient Mitjà s'omplin de manifestants que reclamen aturar el genocidi contra la població palestina
Se succeeixen arreu del món les protestes contra els atacs que l'Estat d'Israel perpetra sobre la població de la Franja de Gaza. Les primeres han sigut als campus universitaris dels Estats Units i a Austràlia, on els joves han ocupat diversos edificis emblemàtics per defendre la causa palestina. Després s'ha estés a altres ciutats europees.
Una és París, on este divendres s'ha viscut un tens enfrontament entre els manifestants a favor de la població palestina i els acèrrims partidaris del govern de Netanyahu. Davant de la prestigiosa universitat de Sciences Po de la capital francesa, els proisraelians han desafiat els estudiants propalestins, que ocupaven l'edifici des de dijous a la nit, mostrant banderes palestines a les finestres i l'entrada, portant la keffiye en blanc i negre, que s'ha convertit en un emblema de solidaritat amb Gaza. Ha sigut necessari que la policia mantinguera els dos grups separats.
"El món acadèmic té un paper que ha de fer", ha declarat Hicham, de 22 anys, estudiant d'un màster de drets humans i estudis humanitaris a Sciences Po. "Esperem que s'escampe a totes les universitats i més enllà... No cedirem fins que acabe el genocidi a Gaza", ha dir Zoe, de 20 anys, estudiant d'un màster en administració pública al mateix centre.
A Berlín, la policia està tota la jornada de divendres desmuntant tendes de campanya i desmantellant un campament propalestí, creat el 8 d'abril davant del parlament alemany per activistes, coincidint amb l'inici de les audiències del Tribunal Internacional de Justícia en el cas de Nicaragua contra Alemanya per la prestació d'ajuda militar a Israel. Hores abans, ha retirat a la força els participants i ha bloquejat els voltants per evitar que hi arribara més gent. Els manifestants demanaven al govern que ature les exportacions d'armes a Israel i que acabe amb el que asseguren que és la criminalització del moviment de solidaritat palestí.
"La idea era cridar l'atenció sobre això, la complicitat alemanya i l'activació activa del genocidi israelià a Gaza", ha explicat l'organitzadora del camp, Jara Nassar. "Mirem el que està passant als Estats Units amb admiració. No hi ha cap raó per a creure que hauríem de parar ara", ha dit Udi Raz, estudiant de doctorat a la Universitat Lliure de Berlín i membre de l'associació Jewish Voice.
Més enllà de les fronteres europees, s'han registrat moviments reivindicatius a Sanà, capital del Iemen, i a Amman, capital de Jordània.
Israel continua negant les acusacions de genocidi
Israel nega rotundament les acusacions que la seua ofensiva a Gaza constituïsca un genocidi i assegura que pretén destruir el grup militant palestí Hamàs.
L'Estat israelià ha matat almenys 34.305 palestins en l'assalt a Gaza, segons han denunciat les autoritats sanitàries de l'enclavament. Netanyahu pren represàlies contra l'atac de Hamàs el 7 d'octubre, que va matar 1.200 persones i va portar 253 presos com a ostatges, segons els registres israelians.