Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Les protestes contra el govern a Cuba es cobren la primera víctima mortal

Hi ha més de 150 detinguts, segons Human Rights Watch, mentre que el règim comunista cubà insisteix a culpar als Estats Units i qualifica les protestes massives com a "disturbis"

Un policia impedeix el pas aquest dimarts al Capitoli, a l'Havana, davant les protestes dels últims dies a Cuba / Yander Zamora (Efe)

Les històriques protestes massives contra el règim comunista a Cuba es cobren la primera víctima mortal. Es tracta d'un home de 36 anys que va participar en les marxes de dilluns i ha resultat mort durant un enfrontament entre manifestants i forces de seguretat en un barri perifèric de l'Havana. El govern insisteix a culpar als Estats Units, segueix tallada la connexió a internet en tota l'illa i es manté la forta presència policial, mentre familiars i amics busquen els detinguts en les manifestacions.

La víctima participava en una protesta al barri de la Güinera, al sud de la capital i una de les zones més deprimides de l'Havana. La protesta difosa en diversos vídeos a través de xarxes socials mostra desenes de persones avançant pels carrers cridant consignes com "llibertat" o "un poble unit mai serà vençut".

Els arrestats són més de 150, segons Human Rights Watch (HRW), i activistes denuncien que a les detencions del diumenge se n'han sumat altres d'opositors, activistes i periodistes independents en els dos dies posteriors, la majoria en parador desconegut. El govern no ha donat xifres oficials.

La youtuber Dina Stars, arrestada en directe

La coneguda influencer i youtuber cubana Dina Stars, que va publicar un vídeo de la seua participació en una manifestació pacífica a l'Havana, va ser detinguda aquest dimarts per agents de seguretat de l'Estat en el seu domicili mentre realitzava una entrevista en directe per a la cadena espanyola Cuatro, que ha causat un gran impacte mediàtic.

Els agents la van traslladar primer a una comissaria cèntrica de l'Havana, però quan Edy Suárez, amic de Dina, i altres amics van acudir a la caserna de la policia, els agents els van dir que havia sigut traslladada a un altre centre de detenció. "No se sap res d'ella. Estem preocupats", ha declarat el seu amic, que espera "que l'exemple de Dina servisca perquè la gent se solidaritze amb altres joves cubans perduts que van ser arrestats el diumenge i no se sap on estan".

Desinformació total

La desinformació a Cuba no es limita al parador dels arrestats, dels quals un xicotet grup va ser alliberat en les últimes 24 hores, sinó a tot el relacionat amb l'esclat social a l'illa, ja que les autoritats han tallat el servei d'internet mòbil.

A més, per als pocs que tenen accés a les xarxes és difícil conéixer la situació real, ja que circulen vídeos de revoltes que en molts casos són falsos, deslocalitzats o es fan passar per noves imatges quan corresponen a les primeres manifestacions.

Cuba insisteix a assenyalar als Estats Units

En tot cas, l'executiu de Díaz-Canel no s'ha desviat hui del seu argumentari i el seu canceller, Bruno Rodríguez, ha comparegut per a recordar qui és, a juí seu, l'únic culpable de la crisi a Cuba: els Estats Units.

El govern cubà atribueix la greu escassetat d'aliments i medicaments, així com les habituals apagades i altres problemes a l'embargament imposat per Washington fa sis dècades i endurit amb noves sancions en la passada administració de Donald Trump. El canceller també ha acusat els Estats Units de finançar una campanya mediàtica en les xarxes socials per a promoure un canvi de règim a l'illa mitjançant alçaments ciutadans.

Per la seua banda, el ministre cubà d'Afers Estrangers, Bruno Rodríguez, ha qualificat les protestes massives antigovernamentals com a "disturbis", ha insistit que les han finançat els Estats Units i ha atribuït l'apagada d'internet mòbil en tota l'illa als problemes financers que viu el seu país.

Les manifestacions ciutadanes iniciades el diumenge en tot Cuba han sigut les més importants en 60 anys, amb l'únic precedent del "maleconazo" d'agost de 1994, limitat a l'Havana.

També et pot interessar