Putin agraeix Corea del Nord el "suport incondicional" a la invasió d'Ucraïna

El líder rus visita per primera vegada en 24 anys Pyongyang, clau en el subministrament militar per al Kremlin, a la cerca d'una aliança estratègica i comercial

Kim Jong-un i Vladímir Putin durant la cerimònia de benvinguda a Pyongyang
Kim Jong-un i Vladímir Putin durant la cerimònia de benvinguda a Pyongyang / Sputnik/Gavriil Grigorov (Reuters)

El president rus, Vladímir Putin, està estos dies a Corea del Nord en la primera visita oficial que fa al país comunista en quasi un quart de segle, amb l'objectiu de buscar una aliança amb el seu líder, Kim Jong-un. El dictador, al capdavant d'un règim aïllat internacionalment, s'ha convertit en un dels socis més importants del Kremlin ara mateix. Este dimecres els dos mandataris han escenificat sintonia i el rus ha agraït el nord-coreà el "suport incondicional" mostrat pel que fa a la invasió d'Ucraïna. D'esta cimera bilateral celebrada a Pyongyang s'espera que isca un nou tractat d'associació estratègica i comercial.

Segons va informar l'agència russa TASS, a l'inici de la trobada, que ha tingut lloc en la residència d'hostes de Kumsusan, a la capital nord-coreana, Putin ha anunciat que damunt de la taula hi ha "un nou document" que servirà de base per a discutir les relacions bilaterals "a llarg termini" entre els dos països. "Rússia aprecia el suport constant i infrangible de la República Popular Democràtica de Corea [nom oficial de Corea del Nord] a les polítiques russes, incloent-hi el que es refereix a Ucraïna" ha dit el mandatari del Kremlin.

Putin també ha valorat els "progressos significatius" reeixits en la cooperació entre Rússia i Corea del Nord des del fòrum anterior celebrat entre tots dos països en territori rus, i s'ha mostrat confiat que les negociacions d'este dimecres a Pyongyang "seran productives". Així mateix, ha dit que Moscou "està barallant contra dècades de polítiques imperialistes imposades pels Estats Units" i ha subratllat que la relació entre els dos actors "es basa en la igualtat i el respecte mutus", segons la intervenció recollida per TASS. El rus, a més, ha convidat Jong-un a viatjar a Moscou per a la pròxima cimera entre els dos països asiàtics i ha expressat "admiració" per la "transformació" experimentada per la capital nord-coreana durant els darrers 24 anys.

"El govern de la República Popular Democràtica de Corea valora la missió important i el paper d'una Federació Russa forta pel que fa al manteniment de l'estabilitat i l'equilibri estratègics en el món", ha apuntat per la seua part el nord-coreà, citat per l'agència RIA Novosti. Igualment, ha traslladat a Putin el "suport ple i la solidaritat cap al govern, l'exèrcit i el poble russos en el respectiu a l'execució de l'operació militar especial a Ucraïna per a protegir la seua sobirania, els interessos en matèria de seguretat i la integritat territorial". Ha finalitzat remarcant que la situació global està canviant ràpidament i que en eixe context Pyongyang pretén enfortir els seus llaços estratègics amb Moscou. Després dels comentaris d'obertura, la resta de la trobada —que ha durat en total vora noranta minuts— ha prosseguit a porta tancada.

El líder rus va fer l'última visita a Corea del Nord el juliol del 2000, en un històric viatge en el qual es va reunir amb el pare de l'actual dictador nord-coreà, Kim Jong-il. La cimera Putin - Jong-un arriba després d'haver oferit una cerimònia de benvinguda a la plaça Kim Il-Sung, escenari de les principals desfilades i celebracions del règim nord-coreà.

El mandatari rus va aterrar a primera hora de hui dimecres en Pyongyang. A més d'un nou tractat d'associació estratègica, s'espera que tots dos líders segellen la creació d'un "sistema comercial i de pagaments recíprocs" que permeta esquivar les sancions imposades per la comunitat internacional als dos països, segons ha escrit el mandatari rus mateix en un article publicat pel diari nord-coreà Rodong. Moltes veus expertes creuen que el viatge de Putin, que vola hui a Vietnam per a una visita de dos dies, pot servir per a aprofundir llaços militars després de l'acord en este terreny que ell i Jong-un van rubricar en una cimera l'any passat a la regió russa d'Amur.

També et pot interessar

stats