Putin s'annexiona el 15% d'Ucraïna

El president rus assegura que "farà tots els possibles" perquè es respecte el "desig" de les poblacions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia d'integrar-se en el seu país

El president rus, Vladímir Putin, proclama l'annexió dels territoris ucraïnesos
El president rus, Vladímir Putin, proclama l'annexió dels territoris ucraïnesos / Sputnik (Reuters)

El president rus, Vladímir Putin, ha proclamat l'annexió de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, les quatre regions ucraïneses conquistades en la campanya militar russa i que han votat a favor de la integració en referèndums d'independència que bona part de la comunitat internacional considera il·legals. "El desig no es discutirà. La ciutadania ha triat i Rússia no els trairà. Ucraïna ha de respectar la seua voluntat", ha afirmat Putin en una cerimònia al Gran Palau del Kremlin.

"És el desig de milions de ciutadans, el seu dret. Farem tots els possibles perquè els seus ciutadans estiguen segurs", ha remarcat el president rus, que ha signat els tractats d'annexió amb els líders separatistes, que s'han desplaçat a Moscou per a l'ocasió.

La sala de Sant Jordi del Kremlin vesteix les millors gales. S'ha ubicat un escenari a la plaça Roja i els carrers de Moscou llueixen centenars de cartells que anuncien la cerimònia per a celebrar l'adhesió, que suposa incorporar a les fronteres de la federació russa el 15% del territori ucraïnés. Al continent europeu no s'ha produït una usurpació de territori similar des de temps de l'Alemanya nazi d'Adolf Hitler.

Rússia no sembla molt preocupada pel fet que la maniobra viole la legalitat internacional, ja que les consultes es van fer en zones en guerra, sota control de la potència invasora, i amb part de la població exiliada o mobilitzada forçosament. I tampoc ha deixat que deslluïsca la cerimònia la mort d'almenys 25 persones pels míssils russos que ha impactat contra un comboi de civils amb ajuda humanitària prop de la ciutat de Zaporíjia, la capital sota control ucraïnés d'una de les regions que, des de divendres, Rússia incorpora al seu territori.

Una maniobra calcada a la integració de Crimea

A la mateixa sala de Sant Jordi del Kremlin, Putin va signar el 18 de març del 2014 el tractat per a l'annexió de la península ucraïnesa de Crimea i de la ciutat de Sebastòpol. Aleshores Putin es va donar un bany de masses en un acte que va reunir al centre de Moscou més de 120.000 persones, segons les autoritats.

El tractat d'adhesió activa un procés que es formalitzarà a les cambres del parlament rus, que ja han programat les sessions a principis de la setmana que ve, el 3 i 4 d'octubre, seguint la fórmula que es va aplicar per a l'annexió de Crimea.

Un grup de ciutadans marxen a la plaça Roja cap a la cerimònia que celebra l'annexió dels territoris ucraïnesos
Un grup de ciutadans marxen a la plaça Roja cap a la cerimònia que celebra l'annexió dels territoris ucraïnesos / Reuters

El veto rus impedirà la condemna del Consell de Seguretat de l'ONU

El Consell de Seguretat de l'ONU votarà aquest divendres un esborrany de resolució per a condemnar els referèndums i els plans d'annexió de Putin, si bé es dona per fet que el dret de veto de Rússia, com a membre permanent del consell, impedirà que s'aprove. En aquest cas, previsiblement, es traslladarà una resolució similar a l'Assemblea General de l'ONU, que ja va votar per una aclaparadora majoria de 141 vots a favor, 35 abstencions i cinc vots en contra, la invasió a Ucraïna. Aquestes resolucions, però, no són vinculants, a diferència de les del Consell de Seguretat.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha condemnat l'annexió, que, segons ha manifestat, viola la Carta de Nacions Unides i "no ha d'acceptar-se". Les seues paraules han sigut durament criticades a Rússia, que acusa el diplomàtic portugués d'extralimitar-se i faltar al seu deure d'imparcialitat.

Putin ordena tornar a casa als russos mobilitzats per error

En paral·lel a les maniobres diplomàtiques d'una part i l'altra, la guerra continua a Ucraïna, com també el controvertit procés de reclutament de reservistes russos, que ha provocat un èxode massiu a l'estranger d'homes en edat militar. Vladímir Putin va reconéixer aquest dijous que s'havien comés errades en el procés, una assumpció de culpa poc habitual en el mandatari, i va ordenar enviar a casa tots els homes mobilitzats incorrectament. "Aquesta mobilització desperta moltes preguntes. Cal corregir tots els errors i no tornar-los a cometre", va explicar, després de preguntar-se per què s'havia ordenat mobilitzar ciutadans que estan eximits, com "especialistes altament qualificats" necessaris en la rereguarda, pares de famílies nombroses, majors de 65 anys o malalts crònics.

En imatge, el decret rus instant les autoritats de Kherson a reconéixer la independència
En imatge, el decret rus instant les autoritats de Kherson a reconéixer la independència / À Punt NTC

També et pot interessar

stats