Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Qatar reconeix la mort d'"entre 400 i 500" treballadors migrants en la preparació del Mundial

Un dels responsables de la Copa del Món de futbol dona per primera vegada una estimació de víctimes després de la investigació de The Guardian parle de 6.500

Cerimònia inaugural de la Copa del Món de Qatar / Efe

Hassan al Thawadi, un dels responsables de la Copa del Món de Qatar, ha reconegut aquest dimarts que "entre 400 i 500" obrers emigrants han perdut la vida durant els treballs preparatius per al torneig de futbol. En una entrevista amb la cadena britànica TalkTV, Al Thawadi ha admés aquestes morts, tot i que sense donar xifres precises, després que el periòdic britànic The Guardian duguera a terme una investigació que xifrava les víctimes en 6.500. 

"L'estimació és d'entre 400 i 500, no conec les xifres exactes. Està en discussió", ha respost el secretari general del comité d'organizació de Qatar. I afegeix: "Una mort és una mort, ja és massa. És clar i simple".

Fins ara, l'emirat mantenia que eren quaranta els treballadors que havien faltat durant la construcció d'estadis. A aquesta xifra continua acollint-se Al Thawadi: "Tres morts estan relacionades directament amb la feina i 37 no ho estan". I engloba la resta de víctimes mortals en la preparació de carreteres, hotels i infraestructures de tota mena. 

"Cada any els estàndards de salut i seguretat en aquests llocs milloren. Crec que en general, la necessitat d'una reforma laboral indica que calia fer millores. Per a ser clar, és una cosa que vam reconéixer abans de dur a terme la candidatura. Les millores que s'han produït no són per la Copa del Món, sinó que sabíem que havíem de fer-les, pels nostres valors", assenyala Al Thawadi, per a qui el Mundial de Futbol "ha servit com un accelerador".

El Mundial de la polèmica

Des que en 2010 s'anuncià que la XXII edició del Mundial de la FIFA se celebraria a Qatar, una dictadura que es regeix per una interpretació molt dura de la xaria —la llei islàmica—, l'esdeveniment esportiu s'ha situat en el centre de les crítiques. Hi ha moltes veus de diversos àmbits de la societat que acusen l'organització de voler blanquejar aquest estat àrab, on continua vigent la pena de mort, l'homosexualitat està prohibida i es castiga amb presó i es continua discriminant les dones.

Les condicions precàries de treball dels centenars de milers de treballadors immigrants que han participat per a condicionar l'emirat i que puga acollir el torneig més gran de futbol ha sigut una de les qüestions més polèmiques. Una investigació publicada pel diari britànic The Guardian fa més d'un any va desvelar que més de 6.500 obrers procedents d'Índia, el Pakistan, Nepal, Bangladesh i Sri Lanka van perdre la vida durant la construcció dels set estadis on es juguen els partits, així com en les nombroses infraestructures necessàries per al campionat. Les organitzacions de drets humans acusen el govern qatarià no sols de no assegurar la protecció dels treballadors, també de no investigar les causes de totes aquestes morts.

Mundial de Qatar

També et pot interessar