Quart aniversari de l'assalt al Capitoli marcat per la tornada imminent de Trump al poder
El Congrés dels Estats Units certifica la victòria electoral del republicà en una sessió parlamentària que el 6 de gener del 2021 va saldar-se amb una insurrecció violenta inèdita
El 6 de gener del 2021 les imatges inèdites de la presa violenta del Capitoli, seu de la sobirania popular dels Estats Units, per part d'una multitud de gent enfurida amb el resultat de les eleccions presidencials feren la volta al món. L'assalt, promogut pels cercles de Donald Trump després de perdre els comicis contra Joe Biden, volia impedir per la força la certificació oficial de la victòria demòcrata. És el mateix acte solemne que es repetirà este dilluns, quatre anys després, al Congrés Federal del país i que materialitzarà la tornada de Trump a la Casa Blanca.
El republicà va imposar-se a la demòcrata Kamala Harris en les eleccions del 5 de novembre per més de dos milions de vots, però formalment encara no ha sigut elegit president. Precisament això és el que ocorrerà este dilluns, en una cerimònia per a la qual s'ha blindat Washington DC. Als Estats Units no es decideix per vot popular qui serà el pròxim mandatari, sinó que la Constitució fixa un sistema de Col·legi Electoral, a través del qual els compromissaris o delegats de cada estat voten pel candidat al qual representen. En total n'hi ha 538, repartit en funció de la població de cada territori, de manera que l'aspirant que obté almenys el suport de 270 es converteix en l'inquilí de la Casa Blanca. D'acord amb la legislació, el recompte dels vots electorals i la certificació del resultat té lloc el 6 de gener. Posteriorment, li seguirà la presa de possessió de Trump, el 20 de gener.
La sessió conjunta del Senat i la Cambra de Representants, els dos òrgans del poder legislatiu als Estats Units, havia sigut habitualment un acte de tràmit. Però la negativa de Trump a acceptar la derrota electoral el 2020 va derivar en una insurrecció ciutadana inèdita per a tractar d'alterar la voluntat popular que va deixar un balanç de cinc morts i catorze policies ferits, a més d'estampes històriques del Capitoli retransmeses per totes les pantalles de televisió.
L'atac al cor de la democràcia estatunidenca perpetrat per centenars de seguidors trumpistes per a interrompre la cerimònia de certificació fa just quatre anys encara perviu en la memòria de la població estatunidenca. En l'aniversari ressona, a més, la promesa de campanya de Trump d'indultar els acusats pels disturbis. Són més de 1.500 persones, la majoria per càrrecs menors, de les quals unes mil han sigut ja sentenciades, 650 amb pena de presó.
Per primera vegada en la història, les autoritats de Washington DC han declarat l'esdeveniment on s'oficialitzarà la victòria del pròxim president com de "seguretat especial". Esta consideració comporta més recursos federals per a reforçar la seguretat de la ciutat i el recinte legislatiu per a evitar que es repetisquen episodis violents com el 2021. El cap de la policia del Capitoli, Thomas Manger, va indicar divendres en una roda de premsa que el seu equip està preparat per a una transició pacífica del poder i perquè el "procés legislatiu es duga a terme sense interrupció". Els agents comptaran a més amb el suport de més de 500 membres de la Guàrdia Nacional.
Després de l'assalt, este cos policial —encarregat de la seguretat de l'edifici del Congrés— va estar sota l'escrutini d'una investigació especial liderada per un grup de legisladors sobre les errades en la preparació i protocol que permeteren als simpatitzants de Trump entrar per la força i prendre l'hemicicle. Des d'aleshores, la força policial ha incorporat les recomanacions entregades per l'Oficina de Transparència Governamental per a millorar la seua feina després de l'atac. Enguany "no hi ha informació creïble" que faça pensar a les autoritats "que es produirà una manifestació massiva", segons va remarcar Manger.
El Servei Secret —el cos que s'encarrega de la seguretat dels caps d'Estat— i el veïnat de Washington DC hauran d'estar preparat per a un nivell de seguretat similar al discurs de l'Estat de la Unió, quan el president visita el Congrés, ha precisat el director, Matt McCool. De fet, a més de la certificació dels resultats electorals, la capital també rebrà el fèretre de l'expresident Jimmy Carter, a qui s'homenatjarà amb un funeral d'estat este dimarts també al Capitoli. Eixe esdeveniment, que culminarà amb una missa a la Catedral Nacional de Washington, està també designat com un de "seguretat especial", i s'espera que importants figures polítiques, incloent-hi expresidents del país, participen en el funeral.