Quatre dels setze migrants enviats a Albània tornen a Itàlia per ser menors i vulnerables

La creació de “centres de retorn” fora de la UE serà un dels punts a debatre en la cimera de caps d’estat hui a Brussel·les

Les primeres setze persones migrants procedents d'Itàlia arriben a Albània
Les primeres setze persones migrants procedents d'Itàlia arriben a Albània / Efe

Quatre de les primeres setze persones migrants traslladades per Itàlia a Albània per a gestionar-ne les sol·licituds d'asil en centres construïts en eixe país hi han tornat, dos per ser menors i dos més per la seua condició de vulnerabilitat, tal com han informat este dijous fonts d'Interior. “Dos menors de Bangladesh i dos d'Egipte en situació de fragilitat han tornat cap a Itàlia”, han indicat sobre els migrants que arribaren dimecres al país balcànic, sense precisar més detalls.

Tots quatre integraven el grup de setze homes —deu bangladeshians i sis egipcis, rescatats diumenge passat per la Guàrdia Costanera italiana en aigües internacionals— que un vaixell de la Marina Militar italiana va traslladar perquè els identificaren i es quedaren als polèmics centres alçats per Itàlia en territori albanés.

Els dos més joves han declarat ser menors d'edat en arribar al país, per la qual cosa, com a mesura de precaució, tornen a Itàlia perquè els avaluen les autoritats competents, mentre que els dos egipcis mostren senyals evidents de fragilitat, expliquen els mitjans locals.

Segons l'acord al qual van arribar Itàlia i Albània, els migrants traslladats als centres albanesos de Shëngjin i Gjäder han de ser homes adults, majors d'edat i en bon estat de salut rescatats en aigües internacionals o italianes únicament pels vaixells de la Guàrdia Costanera o de la Guardia di Finanza. A les dones, els menors i les persones en situació de fragilitat els porten immediatament a Lampedusa i els atén el sistema d'acolliment italià.

La primera ministra italiana, la ultradretana Giorgia Meloni, va signar l’acord el novembre del 2023 amb l'homòleg albanés, el socialista Edi Rama, i el va defensar com un possible “model” per a Europa i com “una via nova i valenta” en el control migratori. A més ha assegurat que la jurisdicció en estos centres serà “italiana i europea”.

Una proposta que estudia implantar la Comissió Europea

De fet, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha suggerit la idea de desenvolupar “centres de retorn” de migrants il·legals fora del marc comunitari i assenyalat que es poden “extraure lliçons” de l'acord entre tots dos països. Una proposta que es preveu que arribe este dijous a la cimera que celebren a Brussel·les els caps d’estat europeus

Les ONG que rescaten migrants al Mediterrani ja han demanat que es cancel·le l'acord amb Albània per “posar en perill els drets humans i el dret internacional”, en un context “d’externalització de les fronteres europees”. Mentre que l'oposició italiana acusa el govern de gastar més de 800 milions d'euros que podrien haver-se destinat a la Sanitat en una iniciativa que vulnera els drets humans.

També et pot interessar

stats