Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
EL MUSIQUER (reemissió)

Els rebels houthis denuncien un nou bombardeig dels Estats Units contra el Iemen amb almenys 58 morts i més de 120 ferits

L'atac ha destrossat el port petrolier de Ras Isa, un dels que controla el grup armat al mar Roig, i que segons Washington els serveix per a finançar "activitats terroristes"

Un tanc de combustible, en flames al port de Ras Isa, al Iemen / Reuters

Una cinquantena de morts i més de 120 ferits ha deixat un bombardeig perpetrat pels Estats Units en la nit del dijous contra el port petrolier de Ras Isa, al mar Roig, controlat pels houthis al Iemen. Els rebels consideren este nou atac com un crim de guerra, segons han denunciat en mitjans vinculats al grup insurgent. El canal de televisió Al Masirah, portaveu dels houthis, ha elevat este divendres a 58 la xifra de víctimes mortals i ha situat en 126 el nombre de ferits, citant dades de l'Oficina de Salut de Hodeida.

El Comandament Central dels Estats Units ha assegurat, per la seua banda, que ha destruït el port de combustible de Ras Isa i ha acusat els rebels iemenites de beneficiar-se econòmicament i militarment d'estes instal·lacions per a vendre combustible i finançar les seues operacions. Eixe port, juntament amb els de Hodeida i Salif, rep al voltant del 70% de totes les importacions i el 80% de l'ajuda humanitària que entra al Iemen, segons l'ONU. La Casa Blanca i altres països denuncien que els houthis l'utilitzen per a importar i exportar petroli de manera il·lícita. "Els guanys d'estes vendes il·legals financen i sostenen directament les activitats terroristes dels houthis", sosté l'exèrcit estatunidenc.

Els houthis han acusat Washington d'incórrer en un "crim de guerra en tota regla, ja que el port és una instal·lació civil, no militar, que serveix a tots els iemenites i no és el domini exclusiu d'un grup específic". "Esta agressió completament injustificada representa una flagrant violació de la sobirania i la independència del Iemen i un atac directe a tot el poble iemenita", han afirmat els rebels en un comunicat.

Per la seua banda, el ministre d'Informació del govern del Iemen internacionalment reconegut, Muamar al Eryani, ha responsabilitzat els houthis de l'atac per "haver transformat esta instal·lació vital d'eixida econòmica al servei dels iemenites en un centre de contraban d'armes i combustible iranians i una font de finançament de les activitats terroristes" durant deu anys.

Els Estats Units, per orde del president Donald Trump, va iniciar el passat 15 de març una campanya intensiva de bombardejos contra posicions dels houthis al Iemen, amb l'objectiu de minar les capacitats militars dels rebels i previndre més atacs contra la navegació comercial al mar Roig. No obstant això, els insurgents han respost amb atacs contra vaixells de guerra estatunidencs i israelians, i han denunciat que al voltant d'un centenar de persones han perdut la vida pels nous bombardejos. El de dijous és el més mortal d'esta ofensiva militar nord-americana.

Les operacions al Iemen van ser el motiu de creació d'un xat entre els alts càrrecs del govern nord-americà en què es va clavar per errada un periodista de The Atlantic. Un cas que ha deixat en evidència l'administració nord-americana.

Mentrestant, a la Franja de Gaza continuen els atacs de l'exèrcit d'Israel, on almenys 24 palestins han mort l'últim dia, just quan es compleix un mes del trencament de la treva per part de Tel-Aviv. Enmig d'este escenari, Hamàs, que ha condemnat "en els termes més enèrgics" el darrer bombardeig dels Estats Units al Iemen, ha anunciat que renuncia a qualsevol tipus d'acord parcial i ofereix l'alliberament de tots els ostatges a canvi d'un cessament complet de la guerra.

Crisi al Pròxim Orient

També et pot interessar