Trump agrana Harris i recupera la Casa Blanca: "Ho arreglarem tot al país"

L'expresident republicà s'imposa aclaparadorament amb 277 delegats després d'adjudicar-se diversos estats clau i guanya també en suport popular, amb més de 69 milions de vots

Trump celebra la victòria a Palm Beach
Trump celebra la victòria a Palm Beach / Brian Snyder (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de novembre 2024 - 07:45 Actualitzat: 06 de novembre 2024 - 13:03

El candidat republicà Donald Trump tornarà a la Casa Blanca quatre anys després per a un segon mandat. Quan es confirmen els resultats definitius, l'expresident es convertirà oficialment en el guanyador de les eleccions presidencials als Estats Units, celebrades este dimarts, després de passar clarament per damunt de la candidata demòcrata, Kamala Harris, en la majoria dels estats.

El magnat i empresari, que ja va encapçalar el país entre el 2017 i el 2021, té assegurats ja 277 compromissaris del Col·legi Electoral, set més dels que li calien per a proclamar-se vencedor. Les victòries clares, sobretot en els estats clau de la contesa d'enguany, l'han espentat fins al cobejat Despatx Oval. Primer s'ha confirmat el triomf a Carolina del Nord i a Geòrgia i, poc després, s'imposava a Pensilvània i s'emportava els dènou delegats que es repartien. En la resta de territoris frontissa —Michigan, Wisconsin, Arizona i Nevada— també ha liderat folgadament el recompte, de manera que ha matat les opcions demòcrates, pràcticament des del primer moment.

A les eleccions estatunidenques, guanya el candidat que arriba a 270 compromissaris sobre un total de 538. Des de les primeres hores, el recompte dibuixava de manera cada vegada més clara un avantatge republicà en molts dels estats en disputa. Passat el migdia (hora nostra), les projeccions dels principals mitjans de comunicació del país ja han donat per feta la victòria, mentre que a Harris, actual vicepresidenta, l'han deixada amb 224 delegats. La CNN i Fox han sigut els primers a confirmar Trump com a guanyador, poc abans que ell mateix reivindicara el triomf. Diversos líders de la comunitat internacional l'han felicitat ja.

Quan quedava palés que les possibilitats de la demòcrata començaven a esvair-se, encara de matinada en horari peninsular espanyol, l'equip de campanya ha decidit suspendre el discurs que anava a oferir durant la nit electoral des de la Universitat de Howard, a Washington. Kamala Harris no es pronunciarà fins a este dimecres, hora dels Estats Units, sobre la derrota electoral.

Trump es convertirà en el primer president de la història del país condemnat penalment, després que un jurat popular el declarara al maig culpable de 34 delictes greus de falsificació de documents comercials en el cas Stormy Daniels, l'actriu porno a qui va subornar en la campanya a les eleccions que el feren president en 2016 perquè no revelara que havien tingut una aventura extramatrimonial el 2006.

Cal aclarir que l'electorat estatunidenc no decideix per vot popular qui serà el pròxim president, sinó que designen un nombre d'electors en cada estat que conformen el Col·legi Electoral, que és l'òrgan que s'encarrega de triar el futur inquilí de la Casa Blanca. Està integrat per 538 compromissaris que els estats trien en funció de la població. El candidat guanyador en cada estat, encara que siga per un sol vot, s'emporta tots els compromissaris a repartir amb l'excepció de Nebraska i Maine, que estan dividits per districtes. L'aspirant que n'arriba a 270 guanya les eleccions.

En esta ocasió s'ha de destacar el creixement rellevant que ha tingut el republicà en vot popular, cosa que encamina el partit conservador a guanyar no sols en delegats, sinó també en quantitat de sufragis per primera vegada en vint anys. L'escrutini estimat dels mitjans estatunidencs atribueix a Trump més de 69 milions de vots, més de cinc milions més que els 62,7 que li ofereixen a Harris. En les eleccions del 2016, Trump va arribar a la Casa Blanca després d'haver-se imposat en vot electoral (306 compromissaris), però en nombre de vots populars es va quedar quasi tres milions per davall de la rival d'aleshores, la demòcrata Hillary Clinton (63 enfront de 65,8 milions, respectivament).

Trump: "És una victòria política que no s'havia vist abans"

L'empresari republicà ja s'ha proclamat oficialment guanyador davant dels seus seguidors al centre de convencions de la ciutat de West Palm Beach, seu central des d'on ha seguit el recompte. A falta de confirmar les dades definitives, Trump ha eixit a celebrar un triomf devastador que totes les projeccions donen ja per fet. "És una victòria política que no hem vist mai. Esta nit hem fet història", ha proclamat l'expresident al públic, abans de prometre'ls curar "el país" i "arreglar-ho tot", començant per les fronteres. "Vull agrair al poble estatunidenc per l'extraordinari honor de ser elegit el 47é president i el 45é president". Acompanyat de Melania —l'esposa—, els fills i gran part del personal de campanya, centenars de militants han rebut Trump amb crits d'histèria i goig. "Farem que els Estats Units tornen a ser grans, segurs, forts, pròspers, poderosos i lliures", ha celebrat ell.

Un mapa de color roig

Trump ha aconseguit adjudicar-se, a més de Carolina del Nord (16) i Pensilvània (19), Indiana (11), Kentucky (8), Carolina del Sud (9), Virgínia Occidental (4), Ohio (17), Alabama (9), Florida (30), Mississipi (6), Missouri (10), Oklahoma (7), Tennessee (11), Arkansas (6), Kansas (6), Louisiana (8), Dakota del Nord (3), Dakota del Sud (3), Texas (40), Wyoming (3), Montana (4), Utah (6), Idaho (4), Geòrgia (16), 4 compromissaris de Nebraska i un a Maine.

Per la seua banda, Harris s'ha fet amb Vermont (3), Connecticut (7), Delaware (3), el Districte de Colúmbia (3), Illinois (19), Maryland (10), Massachusetts (11), Nova Jersey (14), Rhode Island (4), Colorado (10), Nova York (28), Califòrnia (54), Oregon (8), Washington (12), Nou Mèxic (5), Virgínia (13), Hawaii (4), un compromissari de Nebraska i un més de Maine.

El control del Congrés

Paral·lela a la batalla per arribar al Despatx Oval, està la carrera pel Congrés, l'òrgan legislatiu dels Estats Units. A pesar que en les eleccions presidencials sempre es queda eclipsada, té una importància crucial per a saber quin marge de maniobra tindrà el nou president per a aplicar l'agenda política. En este àmbit, el recompte també s'ha decantat clarament a favor dels republicans, que han aconseguit prendre el control del Senat, anomenada també la cambra alta, després d'arrabassar dos seients als demòcrates, segons les projeccions dels mitjans. Així, els rojos s'asseguren ja el poder en este òrgan amb 51 dels 100 escons i aconsegueixen girar la truita dels comicis de mitjà mandat, en què els demòcrates retingueren pels pèls el Senat. El segon òrgan que està en disputa és la Cambra de Representants, equivalent al Congrés espanyol. Ací, el partit de Donald Trump aspira a mantindre el poder que ja li permetia dominar-la.

També et pot interessar

stats