Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
EL MUSIQUER (reemissió)

Recuperen una vintena de cadàvers calcinats a Gaza després de nous atacs d'Israel a tendes de campanya en la matinada

Una ONG israeliana denuncia que l'exèrcit ja ocupa el 36% de Gaza i està fent una neteja ètnica a gran escala

Palestins intenten extingir les flames d'un dels atacs a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza / Stringer (Reuters)

L'Exèrcit d'Israel ha assassinat almenys 23 persones, incloses dones i xiquets, en diversos atacs llançats de matinada contra tendes de campanya que albergaven famílies desplaçades al nord i sud de la Franja de Gaza. Tots els cadàvers recuperats estan calcinats, segons ha informat el Ministeri de Sanitat palestí, que forma part de la branca administrativa del govern de Hamàs.

Entre les víctimes hi ha sis membres d'una família que els projectils han matat mentre dormien a la seua tenda de campanya a l'urbs de Beit Lahia (nord), una família de set membres al campament de refugiats de Jabalia (nord) i altres deu palestins en diversos atacs als envelats que donen recer a milers de desplaçats a la "zona humanitària" designada per Tel-Aviv a l'àrea d'Al-Mawasi.

Amb la majoria dels edificis destruïts, després de més d'any i mig de guerra, les tendes de campanya s'han convertit en les cases per a les famílies de Gaza. No obstant això, des que Israel va trencar l'alto el foc el 18 de març, el seu exèrcit ataca estos habitatges precaris amb freqüència durant la nit.

Israel ja ocupa el 36% de la Franja i comet una "neteja ètnica a gran escala"

L'ONG israeliana Trencant el Silenci, formada per exsoldats i reservistes oposats a l'ocupació israeliana, ha denunciat que l'Exèrcit israelià ja ocupa vora el 36% de la Franja de Gaza i ha alertat que s'està produint una "neteja ètnica a gran escala" a l'enclavament palestí. "Li diuen zona d'amortiment per raons de seguretat, però esta àrea ara cobreix al voltant del 36% de tota la Franja. Fer-la permanent significa una cosa: neteja ètnica a gran escala. Mai s'ha tractat de seguretat, sinó de control. El desplaçament i la destrucció no creen seguretat", ha dit l'ONG en un comunicat en les xarxes socials.

La denúncia de l'ONG es produeix poc després que el ministre israelià de Defensa, Israel Katz, reiterara que les tropes d'ocupació romandran en estes "zones de seguretat" fins i tot si s'aconsegueix un acord d'alto el foc.

Israel ha estés este perímetre de seguretat durant la guerra i ha destruït qualsevol edifici i infraestructura que hi quedava dins. Voreja tot l'enclavament palestí i ocupa dos àrees militars (el corredor de Netzarim al centre i l'Eix Morag) i tota la zona meridional de Rafah.

Tel-Aviv continuarà restringint l'ajuda humanitària

En un missatge posterior en X, el ministre de defensa israelià ha confirmat que continuarà restringint l'ajuda humanitària a la població civil com a ferramenta de pressió contra Hamàs.

Des del 2 d'abril, Israel no permet l'entrada a la Franja d'aigua potable, aliments, medicaments ni combustible. Tampoc d'altres subministraments com tendes de campanya o utensilis bàsics, una pressió que ONG com la israeliana Ghisa qualifiquen de "crim de guerra".

Protesta de palestins contra Hamàs

Un grup d'uns 2.000 palestins van participar en una protesta espontània la vesprada de dimecres a Beit Lahia (nord de Gaza) per a demanar a Hamàs que abandone el govern i exigir la fi de la guerra a l'enclavament.

En la concentració van participar joves, que majoritàriament no tenien més de vint anys, segons fonts presents citades per EFE. Un grup va iniciar la protesta, a la qual es van sumar després altres persones.

Este dimarts Hamàs va valorar com a "inacceptable íntegrament" l'exigència de desarmament del grup com a condició per a una nova treva a la Franja de Gaza, tal com exigeix la nova oferta redactada per Israel que Egipte ha fet pública.

Guerra Israel-Gaza Crisi al Pròxim Orient

També et pot interessar