El Regne Unit rebutja l'extradició d'Assange als EUA per motius de salut
La jutgessa ha considerat que seria perjudicial per a la salut mental del fundador de Wikileaks.
Un tribunal britànic ha rebutjat aquest dilluns l'extradició als Estats Units del fundador de Wikileaks, Julian Assange, acusat per aquest país de presumpte espionatge i intrusió informàtica, en considerar que seria perjudicial per a la seua salut mental.
En emetre el seu dictamen en el tribunal penal londinenc d’Old Bailey, la jutgessa Vanessa Baraitser ha considerat "demostrat" que l'australià de 49 anys presenta risc de suïcidi i podria llevar-se la vida si és processat als EUA, on probablement seria retingut en condicions de confinament.
La Fiscalia britànica, en representació de la justícia estatunidenca, ja ha indicat que recorrerà la resolució, per la qual cosa la jutgessa de primera instància haurà de decidir en breu si deixa a Assange en presó preventiva mentre dura el nou procés legal o si el posa en llibertat. Baraitser ha posposat la sessió uns minuts, mentre la defensa parlava amb el processat, que estava present a la sala.
La jutgessa britànica va denegar l'extradició de l'informàtic per motius de salut després d'haver rebutjat prèviament la resta dels arguments presentats per la defensa per a justificar el seu rebuig al lliurament. Per exemple, la magistrada va descartar l'al·legació dels advocats d’Assange que els càrrecs en contra seua tenien "motivacions polítiques" i que no tindria un judici just en aquell país.
Els Estats Units aspira a processar Assange per 17 delictes a l'empara de la seua llei d'espionatge i un per la llei de frau i abús informàtic, sobretot per la difusió el 2010 i 2011 (encara que ara amplia el període de 2007 a 2015) de registres militars i altres documents confidencials.
Les revelacions al portal digital Wikileaks van exposar crims de guerra estatunidencs a l'Iraq i l'Afganistan, arxius sobre les detencions extrajudicials a la presó de Guantánamo (Cuba) i cables diplomàtics que van revelar abusos de drets humans a tot el món.
Mèxic ofereix asil polític a Assange
Després de la decisió del tribunal britànic, el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha oferit asil polític a Assange. "Li demanaré al secretari de Relacions Estrangeres que faça els tràmits corresponents perquè se sol·licite al govern del Regne Unit la possibilitat que el senyor Assange quede en llibertat i que Mèxic li oferisca asil polític", ha anunciat en una roda de premsa.
En el passat, López Obrador es va congratular per les filtracions de Wikileaks sobre Mèxic quan ell era opositor dels governs anteriors. Per això, ha reiterat aquest dilluns que ell està a favor del "perdó, l'indult i l'asil" d’Assange.