El Regne Unit rectifica sobre la frontera amb Irlanda del Nord i facilita l'acord del Brexit
La Comissió Europea no descarta seguir negociant amb el govern britànic durant el 2021.
El Regne Unit ha anunciat aquest dimarts que retirarà les polèmiques clàusules legals que li permetien violar unilateralment el pacte amb la Unió Europea (UE) sobre la frontera d'Irlanda del Nord després del Brexit, que conclou el 31 de desembre.
Londres i Brussel·les han arribat a un "acord de principis" perquè l'anomenat Protocol per a Irlanda del Nord, una de les peces essencials de l'acord d'eixida de la UE que es va ratificar a l'inici de l'any, estiga "completament operatiu" el pròxim 1 de gener.
L'amenaça per part del govern britànic de violar aquest protocol havia enterbolit en els últims mesos la negociació sobre la futura relació entre els dos territoris, que ha de segellar-se abans que acabe enguany.
Solucions per a Irlanda del Nord
El pacte aconseguit aclareix les solucions que hauran de seguir-se a Irlanda del Nord en àrees com els controls duaners per a animals i plantes, mecanismes de declaració d'exportacions i comerç transfronterer de medicines i altres mercaderies. També detalla les normes sobre subsidis estatals que hauran de complir les empreses britàniques involucrades en transaccions comercials entre Irlanda del Nord i la Unió Europea.
A més, el govern britànic ja s'ha compromés a retirar les clàusules de l'anomenada llei de mercat intern, amb les quals es reservava el dret a saltar-se el protocol acordat. També renuncia a introduir disposicions similars en la llei d'hisenda, que espera presentar aquesta setmana al Parlament.
La negociació continua
El diàleg del comité conjunt sobre la implementació de l'acord d'eixida ha transcorregut en paral·lel a la negociació sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les, que ara roman bloquejada.
El primer ministre britànic, Boris Johnson, té previst reunir-se en els pròxims dies amb la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, per a tractar d'avançar cap a un acord sobre la relació bilateral després del període de transició del Brexit.
A 23 dies perquè acabe el termini que s'han donat Londres i Brussel·les per a tancar un acord, hi ha tres assumptes que continuen bloquejant els avanços: establir unes normes comunes que asseguren una competència justa, pactar els mecanismes de governança que regiran la futura relació i el repartiment de quotes pesqueres en aigües britàniques.