El Regne Unit vota en unes eleccions en què previsiblement posaran fi a catorze anys de governs conservadors

Les enquestes pronostiquen una àmplia majoria del Partit Laborista de Keir Starmer, que quadruplicaria en escons el Partit Conservador de Rishi Sunak

El candidat laborista, Kei Starmer, en un acte elctoral
El candidat laborista, Kei Starmer, en un acte elctoral / Lesley Martin (Reuters)

Vora 46 milions de britànics i britàniques podran votar este dijous en unes eleccions generals en què no s’esperen grans sorpreses. El sistema majoritari uninominal, en què la candidatura amb més vots en cada una de les 650 circumscripcions guanya eixe escó en la Cambra dels Comuns facilitarà previsiblement una àmplia majoria del Partit Laborista. 

Segons la darrera enquesta sobre intenció de vot elaborada per YouGov, la formació que lidera Keir Starmer pot posar fi a catorze anys de governs conservadors a una distància de més de 300 escons. Esta victòria laborista superaria la de Tony Blair el 1997. 

Amb 431 escons, Starmer no necessitaria pactar amb cap altra força per a governar. Molt per darrere quedarien els conservadors, liderats per l'actual primer ministre Rishi Sunak, amb 102 representants, que podrien arribar a ser superats pels liberaldemòcrates per les particularitats del sistema electoral, tot i que esta enquesta els dona 72 escons. 

La tercera força seria el Partit Nacionalista Escocés amb 18 representants. Altres partits amb presència a la cambra baixa serien l’independentista gal·lés Plaid Cymru amb tres representants, els mateixos que la ultradretana Reform UK de Nigel Farage. Esta enquesta dona dos escons als Verds, tot i sumar el 7% dels vots. 

També et pot interessar

stats