Els reis d'Espanya, Trump, Milei... Quines autoritats assisteixen al funeral del papa?
Cinquanta caps d'estat i de govern i deu reis han confirmat l'assistència, segons la Santa Seu
La mort d'un papa és, sens dubte, un dels esdeveniments mundials que concentren bona part dels representants d'arreu del món. Este dissabte se celebra a la plaça de Sant Pere del Vaticà el funeral del papa Francesc, mort el dilluns 21 d'abril als 88 anys, un acte al qual han confirmat l'assistència més de 130 delegacions internacionals, al voltant de cinquanta caps d'estat i govern i deu monarques, segons ha confirmat la Santa Seu.
Els Estats Units, Colòmbia, Cap Verd, Seychelles, Letònia, Cuba, l'Equador, Veneçuela, El Salvador, El Perú, França... Figures institucionals d'estos i altres desenes de països se sumen als 200.000 fidels que està previst que acudisquen a la històrica cita a la plaça de Sant Pere, per a la qual la Policia i Protecció Civil han preparat un ampli dispositiu de seguretat.
Per part de la delegació espanyola, la Casa del Rei ha confirmat que hi assistiran tant el Felip VI com la reina Letícia. Qui no acudirà serà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segons va confirmar el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños. La delegació espanyola del govern estarà integrada per les vicepresidentes primera i segona del govern, María Jesús Montero i Yolanda Díaz, el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, i el mateix Bolaños.
Algunes de les figures internacionals que han confirmat que es desplaçaran a Roma per al funeral són el president dels Estats Units, Donald Trump, que acudirà acompanyat de la seua dona, Melania Trump; el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski; el president de França, Emmanuel Macron; el president de la República d'Irlanda Michael D. Higgins, que anirà acompanyat de la seua dona Sabina i del primer ministre, Micheál Martin, i el viceprimer ministre, Simon Harris; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen i la del Parlament Europeu, Roberta Metsola.
Altres dirigents que han confirmat la seua presència han sigut el president de l'Argentina, Javier Milei; el president del Brasil, Lula da Silva; el president de l'Equador, Daniel Noboa; la presidenta de l'Índia, Droupadi Murmu; la presidenta de Suïssa, Karin Keller-Sutter; els presidents de Lituània, Gitanas Nauseda; Letònia, Edgars Rinkevics, i Estònia, Alar Karis; el president interí de Romania, Ilie Bolojan; la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu; el ministre d'Afers Estrangers japonés, Takeshi Iwaya; i la primera dama i la cancellera de Colòmbia, Verónica Alcocer i Laura Sarabia, respectivament. També el ministre de Cultura de l'Iran, Abás Salehi, en representació del president iranià, Masoud Pezeshkian.
Funeral amb protocol diplomàtic
Per a evitar situacions conflictives, el lloc que ocuparan totes les personalitats mundials seguirà l'orde alfabètic en francés. Això sí, les primeres fileres de la basílica de Sant Pere estan reservades per als caps d'estat, però amb prioritat per a les delegacions italiana, la més multitudinària amb la presència del president, Sergio Mattarella, i la primera ministra, Giorgia Meloni; i per a l'argentina, país natal de Francisco, encapçalada per Javier Milei.
Estos primers llocs també estan dedicats a les cases reials catòliques, per la qual cosa els reis d'Espanya estaran en eixa posició al costat de la resta de monarques que han anunciat la seua presència: Felip i Matilde de Bèlgica, després de definir el pontífex argentí com un "gran home, pròxim a les més humils i preocupat pels problemes del món"; també el gran duc Enric i la gran duquessa Maria Teresa de Luxemburg, el príncep hereu Haakon Magnus de Noruega, els prínceps Albert i Charlène de Mònaco, i el copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives, actual bisbe de la Seu d'Urgell. Al seu costat s'asseurà el Gran Maestre de l'Orde de Malta, Frei John T. Dunlap. A continuació, els reis no catòlics com Carles Gustau de Suècia i la reina Sílvia, i el príncep Guillem d'Anglaterra, i el gran duc Enric de Luxemburg.
Donald Trump, amb la seua dona Melania, estarà en la mateixa fila que el francés Emmanuel Macron, però molt allunyat de l'ucraïnés Volodímir Zelenski, qui ha afavorit una reunió amb el president estatunidenc, però que serà difícil vist que té intenció de tornar al seu país just després de la missa.
Entre els primers llocs també figuren el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, els representants de la Unió Europea, amb els presidents del Consell, de la Comissió i del Parlament, António Costa, Von der Leyen i Roberta Metsola.
Entre els caps d'estat més pròxims a l'altar, sempre en primera fila, estaran els alemanys i austríacs, Frank Walter Steinmeier i Alexander van der Bellen, amb els seus homòlegs albanesos Bajram Begaj i l'angolés João Manuel Gonçalves Lourenç.
Lula da Silva seurà al costat de la governadora general del Canadà, Mary Simon, també junt amb els caps d'estat de Cap Verd i Xipre, José Maria Pereira Neves i Nikos Christodoulides, així com el president de l'Equador, Daniel Noboa.
Qui no estarà present entre els països llatinoamericans serà la presidenta mexicana, Claudia Sheinbaum, qui ha defensat la seua absència amb la "separació Església-Estat". "Què hauria passat si no haguera anat? Doncs el mateix, hi hauria hagut una crítica tremenda. On està la separació Església-Estat?". En el seu lloc anirà la seua secretària de Governació, Rosa Icela Rodríguez, el càrrec més alt del gabinet, a pesar de ser Mèxic un dels països més catòlics, amb 98 milions de fidels, només per darrere del Brasil.
Un enigma serà saber si l'expresident estatunidenc Joe Biden —qui va confirmar esta setmana la seua presència a Roma per l'estreta relació amb Francesc— serà inclòs en la delegació, però el que és segur és que estarà files per darrere de Trump.
En la tercera fila hi haurà ministres, altres membres de les delegacions i ambaixadors, com serà el cas del representant d'Israel davant de la Santa Seu, Yaron Sideman.