La relatora de l'ONU denuncia que Rússia usa sistemàticament la tortura a Ucraïna

Detalla que els mètodes de maltractament s'han registrat en diverses parts de territori ucraïnés

Soterrament d'un dels veïns de Kherson morts durant l'ocupació russa
Soterrament d'un dels veïns de Kherson morts durant l'ocupació russa / Valentyn Ogirenko (Reuters)

L'ús que fan de la tortura els invasors russos a Ucraïna "no és aleatori ni aïllat", fins al punt que constitueix tota una "política de guerra", segons ha assegurat aquest divendres la relatora de l'ONU contra la tortura, Alice Jill Edwards, davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides.

L'experta australiana, que ha presentat dos informes al Consell, un d'ells sobre la visita que va dur a terme a Ucraïna el setembre de 2023, ha subratllat que els mètodes de tortura descoberts contra presoners ucraïnesos per part de forces russes "mostren un nivell d'organització sistemàtic". "Això apunta al fet que hi ha cert nivell d'autorització oficial, o com a mínim de tolerància des de les altes esferes cap a la tortura", ha dit Jill Edwards, que ha subratllat que els mètodes de maltractament s'han registrat en diverses parts de territori ucraïnès o fins i tot en la mateixa Rússia.

Davant aquestes evidències, "Rússia ha d'emetre ordres enèrgiques i clares a les seues forces armades i grups associats, en les quals indique que la tortura mai pot ser tolerada i ha de ser castigada". La relatora ha demanat així mateix que s'òbriguen investigacions sobre aquestes denúncies de tortura i que es permeta a observadors internacionals inspeccionar centres de detenció i privació de llibertat per a participar en aqueixes perquisicions.

La visita de Jill Edwards a Ucraïna, del 4 al 10 de setembre del passat any, va incloure també inspeccions sobre les condicions de detenció dels presoners de guerra russos. Sobre aquest tema, la relatora ha dit haver rebut d'aquests presoners queixes de tracte abusiu per part dels seus captors ucraïnesos, inclosa la intimidació, violència física i verbal, amenaces o detencions en llocs no autoritzats. En tot cas, ha assegurat també que el centre de detenció que va visitar, el camp de presoners Zakhid 1, als afores de Lviv (oest), "complia en general els estàndards internacionals" en matèria de bona organització i neteja.

No obstant això, ha afegit, la va preocupar l'estat de la Instal·lació penal 19, també a Lviv i dedicada a l'internament de supòsits col·laboradors ucraïnesos amb les forces russes, ja que en la seua opinió el lloc "requereix inversions i renovació".

També et pot interessar

stats