La República del Salvador elegeix nou president amb el repte de frenar la violència

El país centreamericà vota aquest diumenge amb la previsió d’un canvi radical en la direcció del país i amb un ull posat en la violència de les anomenades ‘maras’.

Nayib Bukele podria ser el pròxim president de la República del Salvador
Nayib Bukele podria ser el pròxim president de la República del Salvador / Reuters

Les urnes han obert al Salvador a les set del matí, les dues hora d’ací. Més de cinc milions de ciutadans i ciutadanes han de triar entre quatre candidats a dirigir el país a partir de l’1 de juny i durant els pròxims cinc anys.

Si les enquestes encerten, cosa que se sabrà demà, i algun dels quatre candidats obté el cinquanta per cent dels vots, hi haurà canvi de partit a la presidència, sense necessitat de segona volta.

L’actual president, Salvador Sánchez Cerén, del Front Farabundo Martí per a l’Alliberament Nacional (FMLN), d’esquerra, no es presenta a les eleccions, i el candidat del seu partit, Hugo Martínez, sembla que no té massa opcions. Després de deu anys, el FMLN perdria la presidència.

Alguna opció podria tindre Carlos Calleja, de la dretana ARENA, que va mantindré la presidència des del 1989 fins el 2009.

Però les enquestes assenyalen que Nayib Bukele, és el gran favorit de la jornada. O s’han equivocat totes les enquestes, o serà el nou president.

Bukele és un polític singular. Començà la carrera política integrat en el FMLB, partit pel qual va arribar a ser alcalde de San Salvador. Després s’allunyà del seu partit i, d’alguna manera, ha mamprès un vol lliure, utilitzant una marca electoral instrumental, la Gran Aliança per a la Unitat Nacional (GANA). Es tracta d’un partit jove marcat per la corrupció i escorat a la dreta. Bukele l’ha utilitzat per poder presentar la seua candidatura.

Realment, si guanya, serà una sorpresa com a president. De moment el seu discurs es limita a repetir constantment un lema: “Que tornen el que han robat, que tornen el que han robat!”. Fill d’un musulmà originari de Cisjordània, Nayib Bukele té la simpatia dels sectors més joves de la població. I ha aconseguit que no es parle de religió en un país amb un avanç important dels evangelistes.

Al quart candidat, Josué Alvarado, ningú no li dona cap opció.

Bukele pot posar fi al bipartidisme

Si guanya, Bukele posarà fi a l’hegemonia d’ARENA i de l’FMLN. Aquest dos grups són rivals històrics. Fins la pau signada el 1992, la guerrilla del FMLN mantingué un enfrontament civil amb l’estat, mentre ARENA donava cobertura als esquadrons de la mort, grups armats dedicats a “liquidar” els opositors. De fet, sense que mai no hi haja hagut una sentència sobre la qüestió, es considera que darrere de l’assassinat del cardenal Óscar Romero estava qui després va fundar el partit ARENA, el  militar Roberto d’Aubuisson.

Nayib Bukele pot tancar tota una època de bipartidisme. Haurà de procurar complir la seua promesa de lluitar contra la corrupció i la pobresa. Més de tres mil salvadorencs han format parts de les caravanes que els darrers mesos s’han dirigit cap al nord, tractant d’arribar als Estats Units.

Però sobretot, tindrà per davant el problema de la violència de les bandes juvenils, les anomenades ‘maras’, que mitjançant el terror controlen tot un sistema de tracta de persones, extorsions o narcotràfic. Les ‘maras’ estan formades per milers de joves molt violents. Operen en molts països, però sobretot a El Salvador, Hondures i Guatemala.

Per al manteniment de l’ordre en les votacions de hui, estan mobilitzats al carrer més de 23.000 policies. L’Organització d’Estats Americans i la Unió Europea tenen desplegats observadors per tot el país.

També et pot interessar

stats