Hores crítiques per a les tasques de recerca dels supervivents dels terratrémols de Turquia i Síria

El govern d'Erdogan declara tres mesos d'emergència en les deu províncies més afectades: Més de 7.200 morts, centenars de milers de persones s'han quedat sense cases i hi més de 30.000 ferits

Edificis totalment assolats pel terratrémol a Hatay, Turquia
Edificis totalment assolats pel terratrémol a la ciutat turca d'Hatay / Umit Bektas (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de febrer 2023 - 09:23 Actualitzat: 07 de febrer 2023 - 22:16

Turquia i Síria s'enfronten aquest dimarts a la desolació causada per la cadena de terratrémols de gran magnitud que ha destruït bona part dels dos països, els pitjors dels últims huitanta anys. Els equips de rescat treballen a contrarellotge per a localitzar les persones que continuen atrapades davall de les runes dels edificis assolats, mentre que centenars de milers han hagut de passar la nit a la intempèrie, amuntegades en refugis improvisats o fins i tot en els seus vehicles. Les seues cases han passat a la història i són pastura dels enderrocs. Les víctimes mortals ja es compten per milers i la xifra no para de créixer a mesura que passen les hores: en l'últim balanç sobrepassa ja les 7.200 entre ambdós països, però les autoritats temen que encara serà molt superior. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que podria superar les 20.000. La quantitat de ferits és de més de 30.570.

La situació al sud-est de Turquia és devastadora. El cataclisme ha assolat milers d'edificis i s'ha cobrat la vida d'almenys 5.400 persones, mentre que altres 26.721 han resultat ferides, segons les últimes dades facilitades per les autoritats. A aquest número cal sumar el balanç de danys humans a Síria: almenys 1.832 morts i 3.849 ferits, d'acord amb el darrer recompte elaborat per fonts oficials i grups de rescat. L'onada de terratrémols ha donat ara un nou colp letal a un país ja assolat per la guerra i partit per la meitat en una lluita de poder entre Damasc i els grups opositors, fet que dificulta el registre de víctimes i també la coordinació de les tasques de rescat.

Mapa del terratrémol que ha sacsat Turquia i Síria
Mapa del terratrémol que ha sacsat Turquia i Síria / À Punt NTC

Més de 8.000 persones rescatades amb vida

La cerca de supervivents és frenètica a tota la zona assolada pels sismes mortífers, dos d'ells de magnitud 7,8 i 7,7 en l'escala de Richter als quals seguiren més de 300 de rèpliques, algunes de més de 6. A Turquia han col·lapsat vora 6.000 edificis i més de 8.000 persones han pogut ser rescatades entre els enderrocs, ha informat el vicepresident Fuat Oktay. Les tasques dels equips d'emergències se centren a Hatay, Kahramanmaras i Adiyaman, tres de les províncies més afectades. Avancen enmig de dificultats tècniques i marcades per la meteorologia adversa, amb temperatures molt baixes i neu. Segons l'agència turca d'emergències, Afad, la xifra de voluntaris supera les 60.000 persones, entre els quals hi ha soldats. I més de 2.700 rescatadors de 65 països han arribat ja o van de camí a les zones més afectades.

El govern de Recep Tayyip Erdogan ha declarat tres mesos d'estat d'emergència en les deu províncies més afectades i avança que destinarà més de 5.000 milions d'euros en ajuda d'emergència per a aquestes zones. Més d'una quarantena de països han començat a enviar-hi reforços i grups experts en labors de rescat, entre ells Espanya. El president turc ha confirmat que totes les escoles tancaran fins al 13 de febrer, fins al 20 en les àrees més devastades. I ha afirmat que estem davant un dels desastres més greus no sols de la història de Turquia, sinó a escala global.

Més de 380.000 víctimes dels sismes han sigut allotjades en centres universitaris, refugis i residències d'estudiants. També s'està evacuant amb avió els ferits greus a centres mèdics d'Istanbul i Ankara, i deu vaixells estan traslladant també víctimes des del port d'Iskenderun, al sud-est d'on es va registrar l'epicentre dels tremolors, fins a altres zones segures. El govern turc ha destinat 12,1 milions d'euros en fons urgents per a les deu províncies més afectades, que abasten uns 110.000 quilòmetres, segons Afad. A la població d'aquestes províncies afectades del país, on viuen tretze milions de persones, se li ha prohibit entrar a les cases per precaució. Aquest mateix matí, els equips d'emergències han aconseguit traure'n amb vida un home de trenta anys i una mare i tres fills. Tots han estat atrapats entre els enderrocs més de 24 hores.

El temps s'esgota a Síria

A Síria, les províncies més afectades per la catàstrofe són Alep, Latakia, Hama i els afores d'Idlib i Tartus, segons l'agència oficial de notícies Sana. Algunes d'aquestes zones escapen al control de Damasc, especialment les més frontereres amb Turquia i més properes a l'epicentre dels terratrémols. Són la província nord-occidental d'Idlib, últim bastió opositor del país, i parts de la veïna Alep. Al llarg de la matinada han arribat a Damasc tres avions carregats de subministraments per als afectats pel sisme, els primers enviaments d'ajuda internacional rebuts pel govern sirià per a fer front al desastre. No obstant això, a les zones dominades per l'oposició no s'espera que arribe aquesta ajuda.

Els Cascos Blancs, un grup de rescat que lidera les labors a Idlib i Alep, ha alertat aquest dimarts que "s'està esgotant el temps" i ha recordat que "centenars" de persones continuen atrapades davall de les runes. "Cada segon pot salvar una vida, cridem a totes les organitzacions humanitàries i organismes internacionals perquè hi proporcionen suport material i ajuda", han demanat els voluntaris en el seu compte de Twitter.

També et pot interessar

stats