Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES

La resposta internacional a l’alto el foc celebra l’acord

El govern espanyol s’ha oferit per a “subministrar ajuda humanitària a gran escala tan prompte com siga possible”

El president dels EUA, Joe Biden, en la compareixença sobre l'alto el foc / Reuters
15 de gener 2025 - 21:56

En saber la notícia que s’ha arribat a un acord d’alto el foc en el conflicte d’Israel amb Palestina, no han tardat les reaccions internacionals.

El Ministeri d’Afers Estrangers espanyol, en un comunicat ha “saludat” la conclusió d'un acord d'alto el foc entre Israel i Hamàs “per posar fi a la violència a la Franja de Gaza, l'entrada massiva d'ajuda humanitària i l'alliberament dels ostatges encara captius”, i ha agraït la labor dels països mediadors: Qatar, Egipte i els Estats Units.

El govern ha valorat que el conflicte ha deixat un nombre insuportable de víctimes a Gaza i ha generat una escalada de tensió en l'àmbit regional que ha de “culminar amb un cessament definitiu de les hostilitats”.

Espanya s’ha compromés públicament a donar suport “a l'aplicació de l'acord per les parts, així com per a estabilitzar la situació. Per a això serà indispensable la tornada a Gaza de l'Autoritat Palestina i la labor humanitària de l’Unrwa, que ha de poder continuar operant a la Franja”.

Per la seua banda, el president del govern, Pedro Sánchez, ha celebrat l'acord: “És un pas indispensable cap a la solució dels dos estats” i “una pau justa i respectuosa amb el dret internacional”. Sánchez ha publicat este missatge en la xarxa social X, on també ha donat les gràcies als països que han participat en la negociació.

També en la xarxa social X, el president francés, Emmanuel Macron, ha instat que l'alto el foc a Gaza entre Israel i el grup islamista palestí Hamàs "siga respectat" i que des d'ara s'òbriga la via a "una solució política" al conflicte. "Després de quinze mesos d'un calvari injustificable, és un alleujament immens per als habitants de Gaza i esperança per als ostatges i les seues famílies", ha assenyalat.

D'altra banda, la Unió Europea ha dit que el pacte “porta l'esperança a tota la regió” i és un “avanç important i positiu” cap a la fi de la violència. L'alta comissionada Kaja Kallas ha assenyalat que "ara és el moment d'entregar l'acord a tots els ostatges, a les famílies i a tots els pobles de la regió".

L'alt comissionat de les Nacions Unides destaca la necessitat de rendir comptes

L'alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Türk, ha expressat un "gran alleujament després de quinze mesos d'insuportable dolor i misèria". Ha reclamat que puga aplicar-se de manera immediata i ha emfatitzat la necessitat de retre comptes arran de les greus violacions i abusos perpetrats en el conflicte, incloent-hi "els atroços actes del 7 d'octubre del 2023 i els posteriors assassinats de civils al llarg de Gaza".

Sobre la reconstrucció que començaria després d'este alto el foc, el cap de Drets Humans de l'ONU ha subratllat que les llibertats fonamentals han d'estar en el centre del procés, en una Franja de Gaza que actualment està en ruïnes, i ha assenyalat que la presència continuada d'Israel al territori palestí ocupat ha d'acabar, com ha deixat clar el Tribunal Internacional de Justícia, i la solució de dos estats mútuament acordada ha de fer-se realitat".

Per la seua banda, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha dit que este és “un primer pas crític” que no ha de fer oblidar l'objectiu de “la preservació de la unitat, contigüitat i integritat del territori palestí ocupat”.

Al-Sisi demana que l'ajuda arribe prompte

A Egipte, un dels països negociadors de l’acord, el president, Abdel Fattah al-Sisi, ha demanat que s’accelere l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza per a “fer front a la catastròfica situació” fins que s’aconseguisca la pau, i ha apel·lat a la solució dels dos estats.

Organitzacions com Amnistia Internacional han lamentat que este acord arribe "tard" i han manifestat que el cessament d'hostilitats “no repararà les vides dels palestins destrossats pel genocidi”, si bé és “un raig d'alleujament”.

També et pot interessar