Ressenyes cinc estrelles anti Putin: el moviment viral per a lluitar contra el silenci informatiu a Rússia
Edificis destruïts, tancs militars i persones ferides omplin l’espai reservat per a opinions dels usuaris, acompanyades de missatges on s’explica què està passant realment dins de les fronteres ucraïneses
Nombrosos restaurants i negocis de Rússia han començat a rebre en Google “ressenyes” anti Putin, amb fotografies de la invasió d’Ucraïna. Edificis destruïts, tancs militars i persones ferides omplin l’espai reservat per a opinions dels usuaris, acompanyades de missatges on s’explica què està passant realment dins de les fronteres ucraïneses.
Aquesta estratègia forma part d’un moviment impulsat per Anonymous en les xarxes socials, amb l’objectiu de lluitar contra la propaganda dels mitjans estatals dins de Rússia i informar a la població civil russa, que només coneix les narratives de la televisió del seu país.
“Aneu a Google Maps, trobeu un restaurant o negoci en una ciutat russa i deixeu un comentari que explique el que hi està succeint”, han demanat. Així, milers d’usuaris han començat a compartir fotografies de les seues ciutats, explicant als seus veïns russos allò que està passant. “El vostre govern vos està mentint, alceu-vos contra el vostre dictador!”, demana un dels missatges.
Precisament aquest divendres Alberto Sicilia, un periodista desplaçat a Ucraïna, ha mostrat com influeix la forta propaganda del govern de Putin en la seua ciutadania: ni tan sols els familiars de les víctimes creuen els seus testimonis. Nombrosos usuaris ucraïnesos han manifestat que aquest cas no és aïllat.
Si bé són moltes les persones que s’han organitzat per a manifestar-se contra la guerra a ciutats com Moscou i Sant Petersburg, s'han enfrontat a dures repressions per part de la policia russa, que segons l'organisme de control de drets rus OVD-Info, ha detingut més de 2.000 manifestants en una setmana.
El control informatiu per part del Kremlin hauria arribat fins al punt que la BBC del Regne Unit ha anunciat aquest divendres la suspensió temporal del treball de tots els seus periodistes i personal de suport a Rússia, després de la introducció d'una nova llei que podria empresonar qualsevol persona que difonga intencionalment notícies "falses". Aquestes notícies presumptament falses inclouen fer referència a la guerra i la invasió d’Ucraïna. Tim Davie, director general de la BBC, ha assegurat que la legislació “sembla criminalitzar el procés del periodisme independent”.