Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
L'HORA FOSCA-PÒDCAST (reemissió)

Els riscos de salvar vides al Mediterrani

La capitana del Sea Watch ha rebut amenaces i l'Open Arms s'enfronta a multes de fins a 900.000 euros.

La llanxa de l'ONG que ha desembarcat al Parlament Europeu per a protestar a la seu d'Estrasburg per la criminalització i els "atacs que pateixen les ONG de vigilància i salvament" / Proactiva Open Arms

Un delicte de “resistència i violència a una nau de guerra”. És l'acusació que pesava sobre, Carola Rackete, la jove capitana del vaixell de l’ONG alemanya Sea Watch detinguda a Itàlia dissabte passat. Se l'investigava per presumptament haver desobeït a naus de guerra italianes, per resistència, i per entrar sense autorització en aigües italianes, delictes que comporten penes de 3 a 10 anys de presó. Dimarts a última hora la van deixar en llibertat, i des d'aquest dimecres es troba "en un lloc segur", segons ha explicat un portaveu de l'ONG. "Hi va haver algunes amenaces", ha assegurat.

Rackete també ha rebut suports. Milers de persones van demanar la seua posada en llibertat amb l'etiqueta #FreeCarola, entre elles, nombroses personalitats del món de la política i de la cultura. També els governs alemany i francés van criticar la detenció de la jove capitana i van acusar Itàlia de criminalitzar els que salven vides. La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) ha exigit aquest dilluns l’alliberament immediat de Rackete i ha instat el govern espanyol perquè promoga en el Consell Europeu l’aprovació d’un protocol de desembarcament segur que garantisca que no es retornen persones a països en el qual les seues vides córreguen perill.

"Abans presos que còmplices"

Mentrestant, continua en el punt de mira l'Open-Arms, que, després de sis mesos blocat, entre altres ports, al de Barcelona, va tornar a salpar la setmana passada. Mogut, entre d'altres, per la imatge d’Óscar i la seua xiqueta Valeria, morts a la frontera entre els Estats Units i Mèxic, el fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, Óscar Camps, assegurava no aguantar més: "No aguantem més. Llevem l’àncora i ens n’anem. Abans presos que còmplices".

A les recents amenaces del ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini –que demanava a Espanya que fera tornar l'embarcació; si no, ho farien ells mateixos, "òbviament, amb bones maneres"–, se suma ara l'advertència del Govern espanyol mateix. En una carta amb data del 27 de juny passat, el Ministeri de Foment adverteix al buc que, si reprén els rescats de migrants que estan a la deriva al mar Mediterrani, pot ser sancionat amb multes de fins a 901.000 euros, i li avisa que podrà ordenar el seu retorn a port espanyol "per a fer efectiva" la seua paralització en cas que duga a terme operacions de cerca i salvament sense autorització. (La nau de l'ONG Proactiva Open Arms tenia permís per a portar ajuda humanitària a les illes gregues de Samos i Lesbos, però no per a participar en tasques de rescat d'immigrants al Mediterrani central).

Aquest dimecres, una llanxa de l'ONG, similar a les que acompanyen els vaixells de rescat d'immigrants al Mediterrani, ha desembarcat al Parlament Europeu per a protestar a la seu d'Estrasburg per la criminalització i els "atacs que pateixen les ONG de vigilància i salvament" per part de governs com l'italià. També Amnistia Internacional ha demanat a l'administració europea que actue "amb urgència" per a "reparar un sistema que dissuadeix els estats d'auxiliar a les persones refugiades i migrants que corren perill a la mar".

També et pot interessar