Roma cobrarà dos euros per apropar-se a la Fontana di Trevi i llançar una moneda
L'Ajuntament de la capital italiana aclareix que observar el monument des de lluny continuarà sent gratis, però caldrà pagar per baixar les escales
Vore de prop la Fontana di Trevi i complir amb la tradició de llançar una moneda ja no serà debades. L'Ajuntament de Roma, ciutat que alberga esta joia del barroc italià, una visita obligada per a milions de turistes de tot el món, ha anunciat que a partir d'ara cada persona que vullga fer el ritual haurà de pagar dos euros. L'argument que dona el consistori és que d'esta manera es garantirà "una experiència única" a cadascuna de les més de 10.000 persones que cada dia passen per l'enclavament.
La mesura, sorprenentment, sembla que ha tingut bona acollida entre els visitants, però ha alçat també molta polseguera perquè es produeix just en un moment en què la capital italiana, la més visitada d'Europa el 2023 amb cinquanta milions de turistes, espera rebre'n trenta milions més el 2025 pel Jubileu. I l'Ajuntament vol tindre la iniciativa ja enllestida per a esta data. "Volem garantir una experiència única, especial i serena a tots els visitants, que hui, lamentablement, quan arriben a la Fontana di Trevi han de bregar amb un caos total", explica a EFE el regidor de Turisme, Alessandro Onorato, que subratlla que el primer objectiu de l'entrada és "protegir un monument extraordinari".
Una icona mundial en el caos
La famosa font, una obra monumental del barroc integrada en la façana del renaixentista Palazzo Poli, es podrà continuar veient de manera gratuïta des de lluny, però qui desitge baixar les escales, observar-la de prop i llançar una moneda a l'aigua haurà de reservar una entrada de dos euros. La tarifa, però, no s'aplicarà als romans, que podran continuar visitant-la de manera gratuïta.
Entre 10.000 i 12.000 persones visiten cada dia esta font convertida en una icona mundial gràcies al cinema. "Hi ha turistes que s'afanyen a fer-se una selfie, uns altres mengen sense preocupar-se de no embrutar els voltants i hi ha qui, per a fer-se viral en xarxes socials amb un vídeo, decideix llançar-se a l'aigua", es lamenta el regidor Onorato.
El monument, alçat l'any 1762 sobre un dels aqüeductes de l'antiga Roma per encàrrec del papa Climent XII, serà accessible a través d'un punt d'entrada i un altre d'eixida per a poder observar-ne els detalls junt amb la imponent representació de la mar. "Els diners recaptats es dedicaran a crear nous llocs de treball, com hostes i hostesses per a gestionar millor el flux de visitants, i protegir el monument", assegura el titular local de Turisme. A banda de la tarifa, cal recordar que les monedes que llancen els turistes dins de la pica es donen a l'organització humanitària Càritas. Segons l'Ajuntament, cada any recapten un milió d'euros.
Cap a un turisme més sostenible
La mesura proposada per la Regidoria de Turisme de Roma també pretén aconseguir un model turístic "més compatible amb la vida dels romans i de la ciutat", perquè la turistificació del centre històric posa en perill els xicotets negocis de barri i els tallers artesanals.