Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Romania i Bulgària s’incorporen a l'espai Schengen per mar i aire

Brussel·les vol que els països de la UE decidisquen enguany sobre els controls terrestres, que encara es mantenen, per a garantir la lliure circulació de persones i mercaderies 

Control terrestre a la frontera entre Romania i Bulgària, que s'estrenen hui parcialment en l'espai Schengen / Mircea Moira

Aquest diumenge, els controls de passatgers en vols i vaixells amb origen o destinació a Romania i Bulgària desapareixen. Aquests dos estats s'incorporaren parcialment a l'espai Schengen, amb lliure circulació de persones i mercaderies, però només per via aèria i marítima, en una entrada gradual que els països de la UE van acordar el 30 de desembre per unanimitat, amb l'objectiu que Àustria retirara el veto que havia plantejat fins llavors per a la seua adhesió.

Amb tot, la Comissió Europea ha expressat aquest dissabte el desig que al llarg del 2024 els països de la UE decidisquen la data en la qual s'eliminaran els controls a les fronteres interiors terrestres de Romania i Bulgària amb la resta d'estats de l'espai Schengen de lliure circulació.

En el pacte aconseguit, Àustria es va comprometre a acordar més avant amb Romania i Bulgària la data de la fi dels controls per carretera i ferrocarril a les fronteres terrestres que comparteixen amb la resta de països membres de l'espai Schengen.

Per a la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, aquest diumenge és "un dia important" que marcarà "un gran èxit" per a dos estats que són membres de la UE des del 2007, i també "un moment històric per a l'espai Schengen". "Junts estem construint una Europa més forta i més unida per a tots els nostres ciutadans", ha dit Von der Leyen, que ha aprofitat per a donar-los la benvinguda a través del seu compte a la xarxa social X.

Brussel·les ha afirmat que tant Romania com Bulgària "han pres totes les mesures necessàries per a garantir una aplicació fluida de les normes de Schengen" a partir d'aquest diumenge i ha assenyalat que "han demostrat contínuament un alt nivell de compromís per a garantir una protecció adequada de les fronteres exteriors de la UE", que en el cas de Romania limiten amb Ucraïna, Moldàvia i Sèrbia; i en el de Bulgària amb Turquia, Macedònia del Nord i també Sèrbia.

La principal raó per la qual Àustria es va oposar a l'entrada total de Romania i Bulgària a l'espai Schengen és que qüestiona, justament, que aquests països controlen correctament l'entrada de migrants a través de les seues fronteres.

Segons la Comissió Europea, Bucarest i Sofia compleixen des del 2011 "tots els requisits per a integrar-se plenament a l'espai Schengen" i fa anys que insta els països de la UE a autoritzar la seua adhesió.

Abans d’aquesta entrada parcial, l'espai Schengen estava compost per 27 països, 23 dels quals són també membres de la UE, mentre que els altres quatre restants que no formen part del club comunitari són Suïssa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein.

També et pot interessar