Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Rússia abandona el Tractat de Forces Armades Convencionals a Europa

Ucraïna avança en el marge esquerre del Dniéper a Kherson, mentre s'empitjoren els combats en el front oriental, on les forces russes no desisteixen d'intentar voltar Avdíivka, un dels bastions ucraïnesos a Donetsk

El president rus, Vladímir Putin, assisteix a la cerimònia del Dia del Defensor de la Pàtria a la Tomba del Soldat Desconegut a Moscou / Sergei Karpukhin (Reuters)

Rússia ha conclòs el procediment d'abandonar el Tractat de Forces Armades Convencionals a Europa (FACE), que va denunciar el maig passat, segons ha declarat aquest dimarts el Ministeri d'Afers Estrangers rus.

Moscou indica que juntament amb el FACE perden el seu vigor altres dos documents: l'Acord de Budapest de 1990, que fixava els límits d'armament per a cadascun dels països del Pacte de Varsòvia, i l'Acord de 1996 que limitava la quantitat de forces en els flancs després de la desaparició de la Unió Soviètica.

El FACE, considerat en el seu temps com la pedra angular de la seguretat europea, va eliminar l'avantatge quantitatiu de la Unió Soviètica en armes convencionals a Europa.

El tractat va establir límits iguals en la quantitat de tancs, vehicles blindats de combat, artilleria pesant, avions de combat i helicòpters d'atac que l'OTAN i el Pacte de Varsòvia podrien desplegar entre l'oceà Atlàntic i els Urals.

El document original va ser signat per 22 països de l'OTAN i la Unió Soviètica, però la versió actualitzada nou anys després per a reflectir l'ampliació de l'Aliança Atlàntica i la dissolució del Pacte de Varsòvia ja no va ser ratificada pels llavors 30 aliats.

"Tenint en compte la responsabilitat directa de l'OTAN en la incitació al conflicte a Ucraïna, així com l'admissió de Finlàndia en l'Aliança i l'estudi d'una petició similar de Suècia, fins i tot la preservació formal del Tractat FACE s'ha tornat inacceptable per als interessos de seguretat de Rússia", subratlla Exteriors.

Ucraïna avança en el marge esquerre del Dniéper i Rússia ataca a l'est

Mentrestant la guerra continua i les tropes ucraïneses han aconseguit avanços en el marge esquerre del Dniéper a la regió de Kherson, mentre s'empitjoren els combats en el front oriental, on les forces russes no desisteixen d'intentar voltar Avdíivka, un dels bastions ucraïnesos a la regió de Donetsk.

Segons l'últim informe de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW), imatges geolocalitzades mostren que les forces ucraïneses han progressat al sud-est de la localitat de Pidtepen, a uns tres quilòmetres de la ribera esquerra del Dniéper.

Més a l'est, en el mateix marge del riu, a uns dos quilòmetres de la riba, efectius ucraïnesos s'han fet forts al costat de la localitat de Krinkí, segons les dades dels experts de l'ISW.

L'objectiu, allunyar l'artilleria russa

Amb aquestes accions, els militars ucraïnesos busquen allunyar l'artilleria russa de la riba del Dniéper, ja que des d'allí colpeja fins i tot amb foc de morters la ciutat de Kherson, la capital de la regió homònima, que l'exèrcit d'Ucraïna va recuperar fa un any, després de la retirada de les forces russes.

L'agreujament de la situació a la regió de Kherson va ser confirmat de fet pel governador regional posat per Rússia, Vladímir Saldo, ha ordenat estendre l'horari del toc de queda implantat al novembre de l'any passat. A partir d'aquest dimarts el toc regirà entre les 20:00 i les 06:00 hores locals, quan abans s'estenia des de les 23:00 fins a les 05:00 hores.

Avdíivka resisteix a les tropes russes

En el front est, les forces russes, amb el suport de l'aviació prossegueixen els intents de voltar Avdíivka, ciutat situada a penes a deu quilòmetres de Donetsk, la capital de la regió homònima, en poder dels separatistes prorussos des de 2014.

"Els soldats ucraïnesos mantenen fermament les línies defensives i infligeixen baixes significatives a l'enemic", ha assegurat en un comunicat l'Estat Major General de les Forces Armades d'Ucraïna.

Guerra a Ucraïna