Rússia adverteix que la base estatunidenca d'antimíssils a Polònia "ja està en el punt de mira"

La UE veu una "escalada quantitativa i qualitativa" en el llançament rus d'un míssil intercontinental a Ucraïna, i el Ministeri de Defensa de Putin assegura que ha abatut dos míssils britànics de llarg abast

Militars disparant un morter cap a posicions russes a la regió de Donetsk, Ucraïna,
Militars disparant un morter cap a posicions russes a la regió de Donetsk, Ucraïna / 24 Mechanized brigade / EFE

Rússia ha advertit este dijous que la base de defensa antimíssils a la localitat polonesa de Redzikowo és una provocació desestabilitzadora més dels Estats Units i els seus aliats de l'OTAN, i que eixa infraestructura està des de fa temps en el punt de mira del seu exèrcit. "És un altre pas obertament provocador en una sèrie d'accions profundament desestabilitzadores per part dels estatunidencs i els seus aliats de l'OTAN en l'àmbit estratègic", ha afirmat la portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers de Rússia, Maria Zakhàrova, en una compareixença de premsa.

Segons ha agregat, "tenint en compte la naturalesa del nivell d'amenaces que sorgeixen d'esta mena d'instal·lacions militars occidentals, la base de defensa antimíssils a Polònia fa temps que es va agregar a la llista d'objectius prioritaris per a la seua possible destrucció".

La diplomàtica ha afegit sobre la base estatunidenca, que el president polonés, Andrzej Duda, va inaugurar oficialment el dia 13, que "encaixa en la pràctica destructiva de fa molts anys d'acostar la infraestructura militar de l'OTAN a les fronteres russes". "Això naturalment condueix a un increment dels riscos estratègics i, com a conseqüència, a un augment del nivell general de risc nuclear", ha alertat.

Rússia assegura haver abatut dos míssils britànics Storm Shadow

D'altra banda, el Ministeri de Defensa de Rússia ha assegurat este dijous que les seues defenses antiaèries han abatut dos míssils britànics de llarg abast Storm Shadow, utilitzats per primera vegada contra objectius en territori rus per part de l'exèrcit ucraïnés.

La premsa britànica va informar dimecres que Kíiv va utilitzar per primera vegada els míssils subministrats pel Regne Unit, amb els quals hauria colpejat la regió de Kursk. Mentrestant, fa dos dies Rússia va confirmar el primer atac ucraïnés contra el seu territori amb míssils balístics Atacms de fabricació estatunidenca.

Segons els militars, cinc míssils Atacms van ser destruïts i els fragments d'un sext van impactar contra una instal·lació militar a la regió fronterera de Briansk. El Kremlin considera una "nova escalada" els atacs ucraïnesos perpetrats esta setmana contra objectius en territori rus amb míssils occidentals.

Rússia llança un míssil intercontinental

Rússia ha llançat este dijous, per primera vegada, un míssil balístic intercontinental "contra fàbriques i infraestructures crítiques" de la ciutat de Dnipró, al centre d'Ucraïna.

El Kremlin ha assegurat que Rússia fa tot el possible per a evitar un conflicte nuclear després del llançament, segons la Força Aèria ucraïnesa, d'un míssil balístic intercontinental. Dmitri Peskov, portaveu presidencial, ha afegit que confia que "altres països també assumisquen la mateixa posició responsable i no duguen a terme accions provocadores". Els míssils intercontinentals, que poden portar diverses càrregues nuclears, formen part de la tríada nuclear russa al costat dels submarins atòmics i l'aviació estratègica.

La UE alerta d'una escalada "quantitativa i qualitativa"

Per la seua banda, la Unió Europea (UE) ha considerat este dijous que el llançament per part de Rússia d'un míssil balístic intercontinental per primera vegada contra Ucraïna suposa una escalada “quantitativa i qualitativa” en el conflicte.

Segons el portaveu comunitari Peter Stano, es tracta d'un altre “senyal clar” del president rus, Vladímir Putin, de la seua “voluntat d'escalar, no de buscar la pau”.

També et pot interessar

stats