Rússia adverteix que el subministrament de míssils de llarg abast dels EUA a Ucraïna és un "terrible error"

Zelenski confirma que per primera vegada l'exèrcit ucraïnés ha utilitzat míssils Atacms en dos llançaments contra aeròdroms a les ciutats ocupades de Berdiansk (sud-est) i Luhansk (est)

Llançament d'un míssil Atacms en una imatge d'arxiu
Llançament d'un míssil Atacms en una imatge d'arxiu / Lockheed Martin

Els míssils Atacms (Army Tactical Missile System) són una de les armes que Ucraïna més desitjava obtindre dels Estats Units. Kíiv considera que aquest armament pot ser decisiu per a recuperar el territori ucraïnés en mans de Rússia.

L'ambaixador rus als EUA, Anatoli Antónov, ha destacat que el lliurament de míssils de llarg abast Atacms dels EUA a Ucraïna és un "terrible error", si bé no impedirà a Rússia complir tots els objectius en el camp de batalla.

"La decisió de la Casa Blanca d'enviar míssils de llarg abast als ucraïnesos és un terrible error. Les conseqüències d'aquest pas, que es va ocultar deliberadament al públic, seran de la més greu naturalesa", ha escrit Antónov en el canal de Telegram de l'ambaixada russa a Washington.

L'ambaixador ha dit que Washington "ha estat aplicant consistentment una política de ruptura de relacions bilaterals" i continua "instigant una confrontació directa entre l'OTAN i Rússia en subministrar armes a Ucraïna".

En opinió d'Antónov, els EUA es converteixen en "còmplice directe dels crims" de Kíiv, que "utilitza deliberadament els subministraments de Washington per a atacar infraestructures civils i contra civils".

Hores abans, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, confirmava que per primera vegada que l'exèrcit ucraïnés ha emprat míssils Atacms en el camp de batalla en dos atacs contra sengles aeròdroms situats al costat de les ciutats ocupades de Berdiansk (sud-est) i Luhansk (est).

Què són els míssils Atacms?

El sistema de míssils tàctics convencionals de l'Exèrcit de Terra (Atacms, per les seues sigles en anglés) és un sistema d'atac superfície-superfície d'alta precisió i un abast de fins a 300 quilòmetres que fabrica l'empresa estatunidenca Lockheed Martin.

Van ser utilitzats amb gran efectivitat per primera vegada durant l'operació Tempesta del Desert, entre 1990 i 1991, quan una coalició liderada pels Estats Units va atacar l'Iraq en resposta a la invasió de Kuwait.

Aquests míssils compten amb un motor de propel·lent sòlid i poden ser llançats tant pel sistema M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) com pel més avançat M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Ucraïna té ara tant MLRS, un vehicle autopropulsat equipat amb erugues, com HIMARS, que està muntat en un camió militar.

Per què Ucraïna vol aquests míssils?

Les autoritats ucraïneses han sol·licitat el subministrament d'Atacms des de fa més d'un any i després d'haver obtingut tancs occidentals aquest sistema de míssils és el primer article en la llista de peticions de Kíiv.

La principal característica dels Atacms que Ucraïna incorporar ara al seu arsenal és la capacitat d'atacar a les forces russes a llarga distància amb gran precisió.

Encara que les forces armades ucraïneses compten ja amb nombrosos sistemes d'artilleria, l'abast del seu equipament actual està limitat a uns 40 quilòmetres.

El Regne Unit i França han començat a subministrar a Ucraïna amb míssils creuer Storm Shadow/Scalp, però han de ser llançats des d'avions, la qual cosa en limita l'ús.

Els 300 quilòmetres dels Atacms, així com la seua mobilitat i la capacitat de transportar diferents tipus d'explosius, fa que tota la península de Crimea estiga ara a l'abast de les forces armades ucraïneses.

Quin tipus d'objectius atacaran els míssils Atacms?

Analistes militars han indicat que Ucraïna concentrarà l'ús d'Atacms per a atacar els aeroports a Crimea, des d'on operen avions militars russos, sistemes de defensa aèria, rutes de subministrament, magatzems d'armes i altres infraestructures militars o d'ús militar.

El seu ús permetrà degradar amb gran eficàcia la capacitat logística de les forces armades russes, la qual cosa facilitarà la contraofensiva que en l'actualitat està desenvolupant Ucraïna.

Una d'aquestes infraestructures claus per a Rússia és el pont Kerch, que connecta el territori rus amb Crimea i que és una de les principals rutes de proveïment de les forces russes.

El míssil Atacms
El míssil Atacms / Lockheed Martin

També et pot interessar

stats