Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Nous bombardejos en diversos barris de Kíev

Almenys cinc persones han mort i unes altres cinc han resultat ferides en el bombardeig rus d'aquesta vesprada contra la torre de televisió de la capital ucraïnesa

Explosions a la torre de televisió a Kíev / Carlos Barria / Reuters
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de març 2022 - 16:08 Actualitzat: 02 de març 2022 - 00:05

Periodistes desplaçats a la zona han informat aquest dimarts a la nit de fortes explosions i la caiguda d'una gran pluja de bombes a Kíev cap a les 22:40 h (hora local).

No és el primer bombardeig que l'exèrcit rus llança sobre la capital d'Ucraïna aquest dimarts, ja que aquesta vesprada cinc persones han mort i unes altres cinc han resultat ferides en l'ataca contra la torre de televisió de Kíev, segons ha informat el Servei Estatal d'Emergències ucraïnés en la seua pàgina de Facebook.

Abans de llançar l'atac, el Ministeri de Defensa rus ha advertit que anava a atacar els centres d'informació i propaganda a Kíev i ha demanat els residents de les cases pròximes que les abandonaren.  A través d’un comunicat, el govern de Vladímir Putin ha dit que atacarà el Servei de Seguretat d'Ucraïna i el 72é Centre d'Informació i Operacions Psicològiques, que responsabilitza "d’atacs informàtics contra Rússia".

"Instem els ciutadans ucraïnesos implicats pels nacionalistes ucraïnesos en provocacions contra Rússia, així com els residents de Kíev que viuen prop d'aquestes zones, a abandonar les seues cases", ha dit el Ministeri. 

Mitjans locals alerten de bombardejos a la ciutat i d'una forta explosió prop de la torre de televisió de la capital. En aquesta mateixa informació, han assenyalat que soldats russos han entrat a la torre de televisió. També les autoritats ucraïneses han alertat d'aquests atacs. El ministeri d'Afers Exteriors d'Ucraïna ha dit a més que l'atac rus a la torre de televisió de Kíev estava prop del complex commemoratiu de l'Holocaust.

Continuen les bombes a Khàrkiv

Un nou bombardeig rus a Khàrkiv ha deixat la vesprada d’aquest dimarts almenys 10 morts i 35 ferits, mentre una columna de més de 60 quilòmetres formada de tancs russos roman als voltants de Kíev amb l'objectiu aparent d'envoltar la capital. L'objectiu de l'atac a Khàrkiv ha sigut la seu de l'administració regional, ha denunciat l'assessor del Ministeri de l'Interior, Anton Heràsxenko.

Rússia continua esgrimint els seus arguments per a justificar la invasió d'Ucraïna i, malgrat les peticions de la comunitat internacional i de les fortes sancions econòmiques que la fereixen de gravetat, segueix aquest dimarts amb la seua guerra sobre el país veí.

La seua postura l’ha defensada a Ginebra el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, que ha acusat el govern de Kíev de ser "neonazi" i de maltractar i violar els drets de la població russoparlant a Ucraïna des de 2014, quan un moviment ciutadà va aconseguir la caiguda de l’aleshores president, Viktor Ianukóvitx, aliat pròxim de Moscou.

Des de la Unió Europea (UE) es considera que el bombardeig del dilluns per part de Rússia contra infraestructures civils a la ciutat ucraïnesa de Khàrkiv viola les lleis de la guerra, però les bombes sobre aquest municipi han continuat i, de fet, un nou bombardeig sobre aquesta ciutat situada a escassos quilòmetres de Rússia ha deixat la vesprada del dimarts almenys 10 morts i 35 ferits.

A més, una columna de més de 60 quilòmetres formada per tancs russos roman als voltants de Kíev amb l'objectiu aparent d'envoltar la capital i intensificar els atacs.

Europa creu que Rússia viola les lleis de guerra

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Josep Borrell, ha afirmat que el bombardeig del dilluns contra infraestructures civils a Khàrkiv "viola les lleis de la guerra". El polític espanyol es va expressar en aquest sentit després de parlar amb el ministre d'Afers Estrangers d'Ucraïna, Dmitró Kuleba.

Desenes de persones van morir el dilluns i centenars van resultar ferides en un atac rus amb míssils contra barris residencials de la ciutat ucraïnesa a uns 35 quilòmetres de la frontera amb Rússia, segons va denunciar l'assessor del Ministeri de l'Interior d'Ucraïna, Anton Heràsxenko.

Rússia continua amenaçant l’OTAN 

Rússia ha insistit que l'existència d'armes nuclears dels Estats Units a Europa és inadmissible i ha tornat a exigir garanties de seguretat a l'OTAN, en un missatge per vídeo del ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, sobre l'ofensiva russa a Ucraïna, en la Conferència de Desarmament de l'ONU, que es reuneix a Ginebra i a la qual no ha pogut acudir en persona perquè el seu avió no pot sobrevolar diversos països europeus a causa de les sancions.

També ha criticat la decisió de diversos països occidentals de subministrar armes a Ucraïna i ha acusat el govern de Volodímir Zelenski d'haver entrat en "jocs perillosos i en plans d'adquirir les seues pròpies armes nuclears" amb tecnologies que suposadament queden del període en què aquest país formava part de la Unió Soviètica. 

Vora 700.000 refugiats

Més de 150.000 ucraïnesos han fugit del país en guerra en menys de 24 hores, la qual cosa implica que el nombre de refugiats que han entrat a algun dels països veïns arriba ara als 677.000, ha dit l'alt comissionat de l'ONU per als Refugiats, Filippo Grandi.

Més de la meitat de tots els refugiats es troben a Polònia, mentre que 90.000 han arribat a Hongria, 60.000 a Moldàvia, 50.000 a Eslovàquia i 40.000 a Romania, ha precisat Grandi en una conferència de premsa en la qual es va presentar una petició urgent de fons de l'ONU per a afrontar aquesta nova crisi.

Les forces russes han augmentat l'ús d'artilleria en el nord de Kíev (2,9 milions de persones) i als voltants de Txerníhiv (al nord de la capital) i Kherson (al sud del país), zones urbanes molt poblades (300.000 habitants en cadascuna) en què augmenta el risc de víctimes civils. 

A més, fonts ucraïneses apunten a la mort de 70 soldats ucraïnesos en un atac a una unitat militar en Okhtirka, una ciutat a l'est del país on viuen vora 50.000 persones.

Ucraïna demana a Rússia que no destruïsca la catedral de Santa Sofía a Kíev

L'ambaixada d'Ucraïna davant la Santa Seu ha demanat al govern rus que no destruïsca la catedral de Santa Sofía de Kíev, fet que podria ocórrer en les pròximes hores segons informacions recollides pels serveis d'Intel·ligència ucraïnesos.

"Segons les dades dels serveis d'Intel·ligència, els russos estan preparant un atac aeri contra la catedral de Santa Sofía a Kíev, patrimoni de la Humanitat de la UNESCO", ha escrit l'ambaixada en el seu compte de Twitter, que assegura que el temple, del segle XI, és "la perla d'Ucraïna".

Guerra a Ucraïna

També et pot interessar