Rússia assegura que les seues tropes han entrat a Robótine

La UE aprova definitivament 50.000 milions per a Ucraïna i podrà iniciar els desemborsaments

Defenses antiaèries i míssils en el cel ucraïnés
Defenses antiaèries i míssils en el cel ucraïnés / X: @ZelenskyyUa

Les tropes russes han entrat i s'han fet fortes a la localitat de Robótine, a la regió meridional de Zaporíjia, segons informa aquest dijous el Ministeri de Defensa de Rússia.

"En les imatges de control captades per un dron es veu com els grups d'assalt un regiment motoritzat del districte militar sud secundats per carros de combat entren a les localitats i es fan fortes en un dels edificis clau de Robótine", assenyala Defensa en el seu canal de Telegram. L'operació, destaca el comunicat castrense, s'ha dut a terme de manera coordinada per diverses unitats de les Forces Armades.

Robótine es troba a setanta quilòmetres al sud-est de Zaporíjia, la capital de la regió homònima, controlada pel govern de Kíiv. La localitat, un poble que el 2001 tenia 480 habitants, va ser capturada per l'Exèrcit rus el 6 de març de 2022 i el 28 d'agost de 2023 les tropes ucraïneses la van recuperar.

Aquest dimecres, el ministre de Defensa de Rússia, Serguei Shoigú, va declarar que en l'última setmana l'Exèrcit rus va expulsar les forces ucraïneses de les localitats de Pobeda, Lastochkine i Severne de la regió de Donetsk, annexionada per Moscou el setembre de 2022 juntament amb les regions de Luhansk, Kherson i Zaporíjia.

El portaveu de l'agrupació militar ucraïnesa Tavria, Dmitró Lijovi, va confirmar prèviament la retirada dels pobles de Stepove i Severne, on, segons ell, vivien un centenar de persones abans de la guerra.

La UE aprova 50.000 milions per a Ucraïna i podrà iniciar els desemborsaments

Per la seua part, els estats de la Unió Europea (UE) van donar aquest dimecres el seu vistiplau definitiu a la revisió del pressupost comunitari fins al 2027, que inclou el nou paquet d'ajuda a Ucraïna de 50.000 milions d'euros, amb el qual podran començar els pagaments a Kíiv.

El primer tram d'ajudes a Ucraïna, que ascendirà a 4.500 milions d'euros, arribarà al llarg de març per a evitar problemes de liquiditat en plena agressió russa.

Després de l'aprovació formal, la UE podrà començar a transferir els 50.000 milions d'euros que ha pressupostat com a assistència durant els pròxims quatre anys, 33.000 dels quals seran crèdits i els altres 17.000 milions, ajudes directes.

Ucraïna nega que negocie amb Polònia un tancament temporal de la frontera

D'altra banda, el govern ucraïnés ha desmentit que estiga negociant amb Polònia un tancament temporal de la frontera i una interrupció del trànsit comercial entre tots dos països, tal com va apuntar dimecres el primer ministre polonés, Donald Tusk.

"Ningú del costat ucraïnés està mantenint converses per a tancar la frontera amb Polònia. Per a nosaltres, una frontera que funcione de manera estable és una qüestió de supervivència en la guerra amb l'agressor rus", ha afirmat el ministre d'Infraestructura, Oleksandr Kubrákov, en un comunicat emés a última hora del dimecres.

Tusk va anunciar aquest dimecres que estan en curs converses amb Ucraïna per a acordar un possible tancament temporal de la frontera a causa del conflicte existent per les importacions de cereals a Europa.

Els agricultors polonesos han mamprés una onada de protestes en contra de l'entrada de productes ucraïnesos al país i han bloquejat el trànsit de camions en diversos punts fronterers.

Les importacions de productes ucraïnesos estan oficialment vetades, però els agricultors denuncien que part de les mercaderies que passen en trànsit pel país es queden allí de manera irregular i afecten els preus del mercat domèstic.

També et pot interessar

stats