Rússia inicia maniobres amb armes nuclears tàctiques

La UE aprova usar els beneficis d'actius russos congelats per a la defensa d'Ucraïna

Exercicis pràctics dels militats russos per a la preparació i ús d'armes nuclears no estratègiques
Exercicis pràctics dels militars russos per a la preparació i ús d'armes nuclears no estratègiques / EFE

Les forces del districte militar sud de Rússia, que limita amb Ucraïna, han iniciat les maniobres amb armes nuclears tàctiques anunciades a principi de mes pel president rus, Vladímir Putin, en resposta a les "amenaces d'Occident", segons ha informat el Ministeri de Defensa rus.

"En correspondència a l'orde del comandant suprem de les forces armades de Rússia, al districte militar sud va començar la primera etapa dels exercicis pràctics per a la preparació i ús d'armes nuclears no estratègiques", ha assenyalat el Ministeri en Telegram.

En esta etapa, els militars practiquen "la recepció de municions especials per a sistemes de míssils tàctics Iskander, la instal·lació en míssils i el desplaçament ocult a les posicions de llançament", segons Defensa.

A més, les unitats de la força aeroespacial russa practiquen l'emplaçament de "projectils especials en les naus aèries, incloent-hi míssils hipersònics aerobalístics Kinzhal, i vols a les zones establides de patrullatge".

Rússia va revocar l'any passat la ratificació del Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears (CTBT), encara que manté en vigor la moratòria mentre els EUA no faça proves d'eixe tipus.

Un atac rus amb drons deixa Sumi sense aigua i llum

D'altra banda, un atac rus amb drons iranians kamikaze Shahed ha deixat esta matinada sense llum la ciutat de Sumi, una capital provincial que abans de la guerra tenia 250.000 habitants i que està situada prop de la frontera amb Rússia, al nord-est d'Ucraïna.

Segons l'Ajuntament de Sumi, el subministrament d'electricitat i aigua corrent ha sigut parcialment restablit a la ciutat.

El sector elèctric ucraïnés és, des de març, un dels objectius prioritaris dels bombardejos russos sobre Ucraïna, que ha vist destruïda bona part de la seua capacitat de generació elèctrica en els atacs massius llançats per Rússia contra les seues centrals.

La Unió Europea usarà els beneficis d'actius russos congelats per a la defensa d'Ucraïna

I dins d'este conflicte cal destacar que els països de la Unió Europea han aprovat utilitzar els beneficis generats pels actius russos immobilitzats per les sancions a Moscou arran de la invasió d'Ucraïna per a finançar ajudes a Kíiv, sobretot en defensa.

L'acord avalat pels Vint-i-set preveu que el 90% d'estos beneficis extraordinaris es destinen al Fons Europeu de Suport a la Pau, pel qual la UE cofinança l'enviament d'armes i ajuda militar a Ucraïna, i el 10% que queda és per a ajudes per a la recuperació del país a través de diferents programes del pressupost comunitari.

A la Unió Europea hi ha més de 200.000 milions d'euros en actius i reserves del Banc Central Rus immobilitzats per les sancions, dels quals uns 192.000 milions estan depositats en la belga Euroclear, un depositari central de valors.

També et pot interessar

stats