Rússia llança l'ofensiva hivernal a la recerca de la iniciativa al camp de batalla

Les tropes russes han disparat aquesta nit contra Kíiv huit míssils balístics i díhuit drons que les defenses aèries ucraïneses han abatut íntegrament

Una dona sosté fotografies d'un familiar capturat per l'exèrcit rus a Kíiv, Ucraïna
Una dona sosté fotografies d'un familiar capturat per l'exèrcit rus a Kíiv, Ucraïna / Sergey Dolzhenko (Efe)

Les tropes russes han intensificat els seus atacs en quasi tota la línia de front, mentre les forces ucraïneses es preparen per a resistir el que es perfila com una ofensiva hivernal de Moscou per a recuperar la iniciativa al camp de batalla.

"La situació a l'est continua sent complexa. L'enemic no cessa les seues accions ofensives al llarg de tot el front", ha admés el comandant en cap de l'Exèrcit de Terra d'Ucraïna, el general Oleksandr Sirski.

El general ha subratllat que s'han adoptat decisions amb la finalitat de "garantir l'estabilitat de les línies defensives, preservar la vida dels combatents i emprar de manera racional la munició".

Rússia ha llançat aquesta nit contra la capital ucraïnesa huit míssils balístics i díhuit drons que les defenses aèries ucraïneses han abatut íntegrament, segons informa aquest dilluns la força aèria de Kíiv.

Els míssils balístics estan entre els més difícils d'interceptar de l'arsenal rus. Rússia no atacava la capital d'Ucraïna amb aquesta mena d'armament des de feia mesos. En els seus últims atacs, les forces russes havien utilitzat únicament drons kamikaze Shahed, que desenvolupa l'Iran.

Gràcies als Patriot i altres sistemes antiaeris estrangers d'alta precisió i capacitat de reacció, Ucraïna és capaç d'abatre míssils balístics i supersònics a la regió de Kíiv, on s'ha concentrat el millor equipament militar rebut d'Occident.

Ucraïna continua sent vulnerable a aquests tipus de míssils en pràcticament tota la resta del país.

Avdíivka, l'objectiu immediat de les tropes russes

Les tropes russes han prosseguit els seus intents de voltar Avdíivka, un bastió de les forces de Kíiv situat a uns deu quilòmetres al nord-oest de Donetsk.

"El nostre combatent mantenen amb fermesa les línies defensives i infligeixen a l'enemic baixes significatives", ha escrit en Telegram el comandant de l'agrupació Tavria, Oleksandr Tarnavski, que ha xifrat en 337 homes les pèrdues russes en aquesta zona.

Segons ha constatat, les tropes russes han disminuït el nombre d'atacs frontals contra posicions ucraïneses a favor d'un major ús de l'aviació.

La infraestructura energètica d'Ucraïna, en la diana

La intel·ligència militar britànica ha advertit que l'atac amb míssils de creuer que Rússia va llançar el passat dia 7 contra Kíiv i les regions centrals ucraïneses pot ser el començament d'una "campanya més concertada" amb la finalitat de "degradar l'estructura energètica d'Ucraïna".

Els analistes britànics han indicat que és "quasi segur" que Rússia ha estat acumulant aquesta mena de míssils per a emprar-los en la campanya hivernal.

Segons els experts del centre d'estudis estatunidenc Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW), la reactivació dels atacs russos pot estar vinculada a la campanya per a les eleccions presidencials russes de març del 2024, en les quals el president de Rússia, Vladímir Putin, es presentarà al seu cinqué mandat.

També et pot interessar

stats