La Unió Europea demana una "investigació internacional independent i transparent" de la mort de Navalni

El Kremlin argumenta que la investigació no està conclosa, mentre que l’equip del líder opositor l'acusa de mentir sobre la mort 

Memorial en record a Navalni
Memorial en record a Navalni / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de febrer 2024 - 11:43 Actualitzat: 19 de febrer 2024 - 20:31

Les autoritats russes s’han negat aquest dilluns, per tercera jornada consecutiva, a entregar a la família el cadàver del líder opositor, Aleksei Navalni, que va morir sobtadament divendres en una presó àrtica. La mare del polític, Liudmila Navàlnaia, s’ha personat a la morgue per arreplegar el cos, però els empleats han assegurat desconéixer on està el cadàver de Navalni. Segons ha informat OVD-Info, organització que vetla pels drets dels detinguts, més de 50.000 persones ja han signat una petició popular perquè les autoritats entreguen el cos a la família. A la vesprada, els investidadors russos han comunicat a la família de Navalni que no poden lliurar el cadàver fins d'ací a catorze dies més a causa d'un "examen químic", segons els col·laboradors del polític.

El Comité d'Instrucció de Rússia ha informat la mare i l'advocat del líder opositor que "la investigació de la mort s'ha prolongat". L’equip de Navalni acusa les autoritats de mentir per a guanyar temps i remarca que encara no s'ha aclarit la causa de la mort del polític. En aquesta línia, la Unió Europea ha demanat a la vesprada una "investigació internacional independent i transparent" de les circumstàncies d'una defunció sobre la qual consideren que el president rus, Vladímir Putin, té la "responsabilitat última".

La família, l'oposició, les organitzacions de drets humans i els principals mandataris dels països occidentals assenyalen el Kremlin com a responsable directe de la mort de l'opositor, que ja havia sigut enverinat el 2020, suposadament pel Servei Federal de Seguretat (FSB), durant un viatge a Sibèria.

Per la seua part, Dmitri Peskov, portaveu presidencial, ha argumentat aquest dilluns que "la investigació encara està en marxa, ja que s'estan duent a terme totes les accions necessàries sobre aquest cas. Però de moment els resultats no s'han fet públics i –de fet– es desconeixen". A més, ha recordat que el lliurament o no del cos de Navalni als familiars "no és assumpte" del Kremlin.

La viuda del líder opositor, Iúlia Navàlnaia, ha assistit aquest dilluns a la reunió dels ministres d’Afers Estrangers dels 27 països de la Unió Europea que ha tingut lloc a Brussel·les. Precisament després d'aquesta trobada el bloc comunitari ha plantejat la possibilitat que polítics i autoritats russes puguen rebre sancions addicionals. El president dels Estats Units, Joe Biden, també ha assegurat que estudia imposar noves sancions a Rússia arran de la mort de Navalni.

També et pot interessar

stats