Rússia pren la ciutat de Vuhledar que obri les portes al sud del Donbàs

L'exèrcit rus ha aconseguit el control d'esta estratègica fortalesa, la seua major victòria militar en més de sis mesos des de la presa d'Avdíivka al febrer

Un militar ucraïnés visita a Kíeiv el Mur de la Memòria dels Defensors Caiguts en la guerra de Rússia contra Ucraïna
Un militar ucraïnés visita a Kíiv el Mur de la Memòria dels Defensors Caiguts en la guerra de Rússia contra Ucraïna / Valentyn Ogirenko (Reuters)

L'exèrcit rus ha aconseguit la seua major victòria militar en més de sis mesos de combats contra Ucraïna en prendre el control de Vuhledar, estratègica fortalesa que obri les portes al sud del Donbàs. Esta conquesta és l'èxit més gran per al Kremlin des de la presa d'Avdíivka al febrer, la principal localitat sota control ucraïnés als afores de la capital de Donetsk.

Les autoritats de la república popular de Donetsk lleials a Moscou han confirmat a mitjans oficials que han hissat la bandera tricolor en l'edifici de l'administració al centre de la ciutat.

Seguidament, Kíiv ha anunciat la retirada de les tropes que defensaven el bastió des de les primeres temptatives russes el març del 2022, i ha deixat arrere a penes un centenar de civils després d'evacuar tots els menors.

Dos anys i mig de batalles cruentes

Vuhledar, que abans de la guerra tenia més de 14.000 habitants, era un dels principals objectius de l'ofensiva russa que va començar al Donbàs l'octubre del 2023.

Amb motiu dels continus atacs contra el pont de Crimea, la via fèrria entre Donetsk i la península es va convertir en una alternativa logística, però el seu pas a escassos quilòmetres de Vuhledar la va fer massa insegura. Així doncs, les autoritats russes es van veure obligades, fins i tot, a construir una nova via fèrria entre la regió meridional russa de Rostov i Volnovakha, a Donetsk.

Davant del gran nombre de baixes en els dos grans avanços que va protagonitzar l'exèrcit rus en el primer hivern de la guerra, Moscou va decidir canviar de tàctica. Dels atacs frontals amb brigades mecanitzades destruïdes pels camps de mines i les unitats ucraïneses apostades als edificis, els russos van passar a atacar pels flancs en xicotets destacaments, optant per una tàctica de desgast.

Avanç rus imparable

Sense la presa de Vuhledar era impossible prendre el control de tot el sud del Donbàs. Ara, segons els mitjans occidentals, Moscou té el camí obert. Segons la premsa estatunidenca, les tropes russes estan prenent territoris a una velocitat que no es veia al Donbàs des del començament de la campanya militar.

En les pròximes setmanes, pronostiquen que, molt probablement, Ucraïna també perdrà el control de Pokrovsk, un dels principals objectius de l'actual ofensiva russa, entre els quals també figura Toretsk.

Un dels objectius, més al nord, és la localitat de Kurajove, que acull ingents recursos de liti, un dels tresors més preuats en esta guerra. A més, els russos ja estan avançant en direcció est amb la finalitat d'assetjar Velika Novossilka, una altra fortalesa important prop de la frontera entre Donetsk i Zaporíjia.

El mateix president ucraïnés, Volodímir Zelenski, va reconéixer que la situació en el front oriental és molt complicada quan va tornar dels Estats Units, on va demanar autorització per a l'ús de míssils de llarg abast contra territori rus, una línia roja per al Kremlin.

També et pot interessar

stats