Rússia repel·leix un atac amb míssils i drons aeris i navals en la rodalia de Crimea

Ucraïna frena els avanços russos a Khàrkiv, però la pressió de Rússia se centra en Donetsk

Combats a Ucraïna
Combats a Ucraïna / X: @ZelenskyyUa

L'exèrcit rus ha abatut huit míssils ucraïnesos ATACMS sobre el mar d'Azov i huit drons sobre el mar Negre, a més de destruir dos drons navals en prop del litoral de l'annexionada península de Crimea, segons informar este dijous el Ministeri de Defensa de Rússia.

Posteriorment, Defensa ha informat que al voltant de les 07:00 hores de Moscou (04:00 GMT) les forces russes han abatut cinc drons ucraïnesos sobre la regió russa de Krasnodar, separada per la mar d'Azov de Crimea i els territoris ucraïnesos de Donetsk i el Donbàs, ocupats per Rússia.

Rússia ha alertat que l'ús d'armament de l'OTAN contra territori rus pot implicar "greus conseqüències", sobretot per als països europeus que aproven esta pràctica, després que el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, cridara a utilitzar l'ús d'armes occidentals contra objectius militars russos a l'interior del país.

Al seu torn, els drons marins ucraïnesos, que a mitjan juliol de l'any passat van danyar el pont de Crimea, que uneix la península amb la Rússia continental, suposen una amenaça per a la superioritat naval russa i estarien obligant la flota del mar Negre a abandonar Sebastòpol i traslladar les seues bases a ports més allunyats.

Per això, les forces russes han marcat com a objectiu prioritzat els hangars on es fabriquen i emmagatzemen este tipus de drons. Un d'ells va ser destruït el passat 6 de març a Odessa.

Ucraïna frena els avanços russos a Khàrkiv

D'altra banda, l'exèrcit ucraïnés ha aconseguit limitar els avanços russos en la zona de la nova ofensiva a la regió de Khàrkiv, però Rússia progressa en l'est, on les seues forces amenacen Pokrovsk, a la regió de Donetsk.

Les forces russes a Khàrkiv han passat a la defensa activa en la zona més pròxima a la capital regional, prop del poble de Liptsi, i han perdut algunes posicions en Vovtxansk, on continuen els combats de carrer, escriu l'analista militar Kostiantyn Mashovets per al grup Resistència Informativa.

"La situació en l'óblast de Khàrkiv és estable. Els russos no poden travessar les nostres posicions", ha confirmat des de la regió atacada Oles Maliarevych, subcomandant del batalló de drons d'assalt Aquil·les.

A causa de la prohibició d'utilitzar armes occidentals contra el territori rus que mantenen els Estats Units i altres països, els ucraïnesos estan limitats en el que poden fer per a detindre el "terror".

"Els russos es mouen sense por davant de nosaltres, a l'altre costat de la frontera pròxima, conscients que només poden rebre impactes de drons o artilleria ucraïnesos, i no per armes occidentals", explica Maliarevych.

Forts combats a Donetsk

La zona entre Pokrovsk, controlada per Ucraïna, i Avdíivka, capturada per Rússia, continua sent la zona on els combats són més intensos de la línia del front, segons l'Estat Major ucraïnés. El dimarts es van produir allí 25 assalts, enfront de 7 en la zona de l'ofensiva a Khàrkiv.

Com a resultat d'eixos combats, Rússia va obtindre un "èxit parcial", mentre que les forces ucraïneses "van dur a terme mesures d'estabilització" el dimecres, informa l'exèrcit ucraïnés.

Rússia ha assolit una sèrie d'avanços limitats en la zona, així com prop de Txàssiv Iar. No obstant això, en lloc de desenvolupar la seua anterior progressió a Otxerètine, les forces russes han consolidat els seus avanços mitjançant l'enfortiment dels seus flancs.

Pokrovsk i Toretsk són probablement els pròxims objectius de Rússia, encara que barreres naturals com a canals i rius podrien ajudar a frenar els seus avanços.

Mentrestant, Rússia intensificarà la pressió també en el sud, prop de Robótine, amb vehicles blindats rodats cap a Berdiansk (sud). També hi ha preparatius per a l'"activació" d'altres parts de la línia del front en el nord, a les regions de Sumi o Txernivtsí, ha subratllat Andri Kovalenko, cap del Centre d'Ucraïna per a Contrarestar la Desinformació.

També et pot interessar

stats