Rússia i Turquia acorden la desmilitarització de la província siriana d'Idlib
Les Nacions Unides van alertar que un assalt contra aquesta província es podria convertir en el desastre humanitari més gran del segle XXI.
Els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, han arribat a un acord que suspén l'ofensiva anunciada pel govern sirià de Baixar al-Assad contra la província d’Idlib, l’última província en mans dels rebels.
A l'eixida d'una reunió que va durar més de quatre hores, Putin va anunciar l'acord per a crear una zona desmilitaritzada de fins a 20 quilòmetres d'ample que dividirà les posicions de les tropes governamentals sirianes, que tenen el suport de l'Iran i Rússia, i l'oposició armada que compta amb el suport de Turquia. "Hem decidit crear al llarg de la línia de contacte entre l'oposició armada i les tropes governamentals una zona desmilitaritzada d'una amplària de 15-20 quilòmetres fins al 15 d'octubre", va dir Putin en la compareixença conjunta dels dos líders després de la reunió que van mantindre a la ciutat russa de Sotxi.
El ministre de Defensa rus, Serguei Shoigú, va respondre als periodistes que aquest acord suspén els plans del govern de Damasc per a llançar una ofensiva contra la província d’Idlib, l’últim bastió dels rebels que lluiten contra el govern de Baixar al-Assad des de fa set anys. "A proposta del president de Turquia, (s'ha acordat) replegar, d'aquesta zona i fins al 10 d'octubre, l'armament pesant, tancs i sistemes d'artilleria dels grups opositors", va subratllar Putin. A més, va agregar el cap del Kremlin, l'acord compromet Turquia a "retirar de la zona desmilitaritzada tots els combatents radicals. El control i la vigilància a la zona serà a càrrec de patrulles mòbils integrades per "unitats de les policies militars turca i russa", va explicar el mandatari rus.
"Al costat de Rússia emprendrem tots els esforços per a liquidar tots els grups radicals en aquest territori", va explicar Erdogan. L'acord i la suspensió de l'ofensiva suposen una gran victòria per a Erdogan, que havia deixat clar que no retiraria les seues tropes de la província d’Idlib, on té dotze llocs de vigilància per a garantir la seguretat de l'oposició, gràcies als acords amb Rússia i l’Iran per a crear "zones de distensió". Acords signats a Síria durant les negociacions d'Astanà.
La província d'Idlib, fronterera amb Turquia, acull uns 3 milions de persones, entre elles un bon nombre d'opositors desplaçats d'antics feus insurgents que ja van ser conquistats per les forces governamentals sirianes. Un assalt contra aquesta província, del nord-oest del país i fronterera amb Turquia, es podria convertir en el desastre humanitari més gran del segle XXI, segons les Nacions Unides.
Un avió rus amb 14 militars a bord desapareix al Mediterrani
Poques hores després que els presidents de Rússia i Turquia arribaren a aquest acord, un avió rus amb 14 militars a bord va desaparéixer al Mediterrani. La pèrdua de contacte amb l'aparell es va produir cap a les 23 hores del dilluns 17 de setembre, durant un atac aeri israelià contra Síria. L'avió es trobava a 35 quilòmetres de la costa siriana i es desconeix la sort dels ocupants. Una font anònima del Departament de Defensa dels Estat Units, citada per l'agència Interfax, ha suggerit que l'aeronau russa va poder ser abatuda, per error, per la defensa antiaèria siriana.