Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament d'un incendi originat a la central nuclear de Zaporíjia

L'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica confirma que els nivells de radiació són normals i que no existeix cap perill per a la seguretat

El fum s'eleva des d'una de les dos torres de la central nuclear de Zaporíjia
El fum s'eleva des d'una de les dos torres de la central nuclear de Zaporíjia / X: Volodímir Zelenski

Un incendi originat este diumenge a la central nuclear de Zaporíjia ha provocat un nou encreuament d'acusacions entre Rússia i Ucraïna, que es responsabilitzen mútuament del foc. La planta, la més gran d'Europa, està en territori ucraïnés, però ha estat controlada per les forces de Moscou des del principi de la invasió, en febrer del 2022.

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha apuntat directament l'exèrcit rus en un missatge difós en les xarxes socials acompanyat d'un vídeo en què es veu una gran fumeguera eixint des del recinte. Segons ha assenyalat, encara que els nivells de radiació es troben en els límits habituals i que l'incendi no ha causat danys greus, mentre "els terroristes russos tinguen el control de la planta nuclear, la situació no és ni pot ser normal". "Des del primer dia de la presa, Rússia ha estat utilitzant la central nuclear de Zaporíjia només per a fer xantatge a Ucraïna, a tot Europa i al món. Estem esperant la reacció del món, la reacció de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica. Rússia ha de retre comptes per açò. Només el control ucraïnés sobre la central nuclear de Zaporíjia pot garantir el retorn a la normalitat i la seguretat total" ha manifestat.

Les autoritats russes, per la seua banda, han denunciat que les forces ucraïneses han atacat una de les dos torres de refrigeració amb drons i per això s'ha botat foc la central. "A conseqüència d'un bombardeig de la ciutat d'Enerhodar [on s'ubica la planta nuclear] s'ha originat un incendi en un component del sistema de refrigeració de la central atòmica de Zaporíjia", ha escrit en Telegram el governador local imposat per Rússia, Ievgueni Balitski. En qualsevol cas, el funcionari ha subratllat que els nivells de radiació entorn de l'enclavament i també a la ciutat no superen els llindars legals. Ha afegit, a més, que els equips d'emergències estaven extingint les flames, que la situació està "sota control". Mentrestant, la portaveu d'Afers Estrangers de Rússia, María Zajárova, ha acusat Kíiv de sotmetre al continent al "terror nuclear".

L'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) ha confirmat que no existeix cap perill per a la seguretat nuclear a la central de Zaporíjia a pesar de l'incendi i l'atac denunciat. Malgrat l'incident, "no s'ha informat de cap impacte en la seguretat nuclear", assenyala un missatge de l'ens en les xarxes socials. El director general de l'OIEA, l'argentí Rafael Grossi, ha apuntat en un comunicat posterior que no hi ha risc immediat per a la seguretat dels sis reactors de la planta, apagats des de fa temps. A més, els equips de l'entitat presents al lloc han verificat de manera independent els nivells de radiació en la zona i han confirmat que no han canviat, cosa que descarta qualsevol risc d'augment en els nivells de radiació.

Amb tot, Grossi ha reiterat preocupació pels riscos que representen les actuacions militars en les proximitats d'instal·lacions nuclears, que poden afectar zones que sí que són importants per a la seguretat de la central. "Estos atacs imprudents posen en perill la seguretat nuclear a la planta i augmenten el risc d'un accident nuclear. Han de detindre's ja", ha exigit.

Mentrestant, continua l'ofensiva ucraïnesa a la regió russa de Kursk, a la frontera entre els dos països. Després de sis dies de combats, les tropes russes han aconseguit frenar el ràpid avanç de l'exèrcit d'Ucraïna al seu territori, però admeten que encara tardaran a expulsar l'enemic. La població civil ha estat evacuada en massa de la regió, almenys 85.000 persones han hagut de deixar els seus habitatges. Les autoritats de Kíiv no s'han pronunciat de forma explícita sobre els objectius de la incursió, que va agafar per sorpresa el bàndol rus. La majoria de les veus expertes coincideixen que l'atac ucraïnés a Kursk vol desviar l'atenció de Moscou sobre l'ofensiva la regió de Donetsk, el front més vulnerable ara mateix.

També et pot interessar

stats