S'esvaeixen les possibilitats de trobar supervivents del naufragi a les costes gregues, que deixa entre 300 i 600 desapareguts

L'operació de recerca no ha trobat cap persona en les últimes 24 hores, després de rescatar-ne 104 i recuperar 78 cadàvers

Migrants en el sostre de l'embarcació demanen ajuda poc abans del naufragi
Migrants en el sostre de l'embarcació demanen ajuda poc abans del naufragi / Guàrdia costanera de Grècia (via Reuters)

L'operació de recerca de supervivents del naufragi del pesquer que va bolcar dimecres amb centenars de migrants a bord en les proximitats de Grècia no ha recuperat cap cos en les últimes 24 hores. No hi ha rastre del centenar dones i xiquets que els testimonis situen en la bodega en el moment del naufragi, que deixa una xifra provisional de 78 morts. Només han sobreviscut una part dels homes que viatjaven en la coberta; 104 entre les 400 i 750 persones que es creu que ocupaven el vaixell. Cap portava jupetí salvavides.

Cinc embarcacions, inclosa una fragata de la Marina i un helicòpter, continuen la recerca de supervivents, que s'ha vist dificultada pel fort vent. Les autoritats consideren que les possibilitats són remotes per la fondària, de fins a 4.000 metres, de la zona marítima en què va bolcar la nau, a 50 milles nàutiques, uns 80 quilòmetres, de la ciutat peloponèsia de Pilos. Les organitzacions humanitàries estimen que pot ser una de les tragèdies més grans del Mediterrani, comparable a l'estavellament de dos avions.

Nou supervivents detinguts per tràfic de persones

El pesquer va partir d'Egipte, va fer parada a l'est de Líbia, on va carregar una part del passatge i va salpar rumb a Itàlia. Abans de bolcar, el capità va abandonar la nau en una barca. Les autoritats gregues han detingut nou persones de nacionalitat egípcia entre els rescatats, acusats de tràfic de persones. Se'ls relaciona amb un web que oferia viatjar a Europa amb el pagament previ de milers d'euros, entre 4.000 i 6.000 per cap. Unes quantitats que han confirmat alguns dels supervivents.

Els cossos de les víctimes s'han traslladat a un mortuori, en un cementeri pròxim a Atenes, per a fer-los les proves d'ADN que permeten identificar-los. Els supervivents, de nacionalitat siriana, egípcia i paquistanesa, han quedat sota custòdia policial. Els han derivat temporalment al camp de refugiats de Malakasa, llevat dels huit menors rescatats, que es derivaran a un centre específic. A Malakasa s'està vivint l'emotiva retrobada d'alguns supervivents amb familiars que ja estaven a Europa. Cas de Fadi i Mohamed, que s'ha desplaçat des d'Itàlia després de conéixer el periple del primer, germà menor, en una escena que han immortalitzat les càmeres.

Un home consola el seu germà, supervivent de la tragèdia, al port de Kalamata. Ha viatjat des d'Itàlia per a reunir-se amb ell
Un home consola el seu germà, supervivent de la tragèdia, al port de Kalamata. Ha viatjat des d'Itàlia per a reunir-se amb ell / Stelios Misinas (Reuters)

Protestes a Grècia contra la desídia de la guàrdia costanera

Al país creixen les crítiques cap a l'actuació de la guàrdia costanera, integrada en Fortex. Detectaren l'embarcació, una antigalla, navegant amb una sobrecàrrega que anticipava un alt risc de desastre. Monitoraren la nau durant 15 hores, però la deixaren continuar navegant. Segons el comunicat oficial, perquè "rebutjaren l'ajuda". Milers de persones s'han manifestat a les principals ciutats de Grècia en contra de les polítiques migratòries de la Unió Europea, que han convertit el Mediterrani en una fortalesa.

Les Nacions Unides estimen en 20.000 les morts i desaparicions al Mediterrani central des del 2014, cosa que converteix la mar en el pas de migrants més perillós del món. La pitjor tragèdia coneguda fins ara es remunta al 2016, quan es van declarar per mortes o desaparegues 320 persones després d'un altre naufragi a Grècia.

També et pot interessar

stats