El Salvador, primer país del món que farà servir bitcoins per a transaccions econòmiques
És una incògnita com reaccionarà la població, ja que la majoria no té compte bancari ni accés a internet
El Salvador és el primer país del món que farà servir bitcoins per a transaccions econòmiques després que l'Assemblea Legislativa haja aprovat una llei, amb el suport del president, per a atraure la inversió estrangera en un país on dos de cada deu persones viu en situació de pobresa.
Així, segons la nova normativa, d'ací a 90 dies, comerços i botigues estaran obligats a acceptar els bitcoins com a forma de pagament, i la criptomoneda conviurà amb el dòlar, la moneda oficial al país sud-americà.
Però aquesta mesura xoca amb la realitat d'El Salvador, on la majoria de negocis locals no compleixen els requisits ni tan sols per a acceptar el pagament amb targetes.
Segons la nova llei, es podrà pagar impostos i fer qualsevol transacció amb criptomonedes, a través d’una aplicació mòbil en la qual les persones amb accés a internet tindran un compte que els garantirà un pagament ràpid i segur.
En aquest sentit, el president, Nayib Bukele, ha promés que l’internet per satèl·lit arribarà a tot el país, ja que, actualment, la xarxa és quasi inexistent a les zones rurals i molt deficient a les ciutats.
El president defensa aquesta normativa perquè considera que atraurà la inversió internacional i, a curt termini, generarà llocs de treball i contribuirà a la inclusió financera a milers de persones. Però segons el director de Criptan, Jorge Soriano, la mesura no tindrà un gran impacte perquè la població no cobrarà en bitcoins i només les podran fer servir per a pagar.
Al que sí que afectarà directament la nova normativa és a les remeses que s’envien des de l'estranger, que representen més de 20% del producte interior brut del país.
El problema que pot presentar l’ús de les criptomonedes és que ha experimentat enguany una caiguda sense fre des que Tesla va deixar d'acceptar-les com a forma de pagament. A l'abril 1 bitcoin valia 65.000 dòlars, mentre que a dia de hui en val 38.000.
La incògnita ara és com reaccionarà la població del país, on set de cada deu persones no té un compte bancari i molts veuen en la immigració l'única eixida.