Sánchez es mostra disposat a estudiar l'enviament d'oficials d'enllaç a la missió dels EUA al mar Roig

El govern insisteix que no bloquejarà una missió específica de la Unió Europea

Embarcacions houthis durant l'assalt a un carguer a Mar Roig
Embarcacions houthis durant l'assalt a un vaixell de càrrega al mar Roig / Houthi Military Media via Reuters

El president del govern, Pedro Sánchez, s'ha mostrat disposat, aquest dilluns de vesprada, a estudiar que Espanya participe amb oficials d'enllaç en la missió Guardià de la Prosperitat, que lidera Washington, per a protegir la navegació en el mar Roig enfront dels atacs dels rebels houthis. Així ho ha confirmat Sánchez durant una entrevista en Ràdio Nacional d’Espanya. Tot i que en un principi l’executiu havia rebutjat la proposta, Sánchez ha explicat que finalment sí que es plantegen enviar-hi soldats. “No ens hi oposarem, però veurem quin tipus de participació hi tenim”, ha aclarit, ja que “actualment ja hi estem”. Espanya té desplegats més de 3.000 soldats en diferents missions de la Unió Europea, l’OTAN i l’ONU.

Així mateix, ha subratllat que aquesta missió no té “res té a veure” amb l’operació Atalanta de la Unió Europea, que comanda Espanya i que busca combatre la pirateria en aigües pròximes a Somàlia. D’aquesta manera, justifica el veto del govern a ampliar l'actuació d'aquesta missió europea al mar Roig.

Les paraules del president del govern es produeixen després que els Estats Units i el Regne Unit, amb el suport de diversos països més, dugueren a terme bombardejos el divendres passat contra posicions dels houthis al Iemen, que han continuat durant el cap de setmana. També Washington ha deixat clar que aquestes maniobres estan fora de l’operació Guardià de la Prosperitat. La ministra de Defensa, Margarita Robles, no ha valorat aquests bombardejos, però sí que ha assegurat que el govern no rep cap mena de pressió per part dels Estats Units per a sumar-se a la missió.

Suport a la missió de la UE

La situació en el mar Roig serà un dels temes que segurament es tractarà durant la reunió a porta tancada del Fòrum de Davos aquest dimecres, en la qual s'abordarà més àmpliament la qüestió de l'estabilitat i la seguretat al Pròxim Orient. El president del govern té previst assistir-hi per a compartir la seua visió del conflicte, escoltar els punts de vista d'altres líders i analitzar les perspectives de futur.

En aquest sentit, Robles ha assegurat que Espanya no participarà en la nova missió defensiva de la Unió, si bé no s’hi oposa, ja que es tracta d’una missió específica, amb un mandat concret, que compta amb les capacitats apropiades per a fer front al perill que plantegen els houthis en les aigües del mar Roig.

També et pot interessar

stats