Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Sánchez visita el Marroc després de donar suport a la proposta d'autonomia per al Sàhara

El president del govern central ha manifestat la seua ferma voluntat de renovar i aprofundir la relació amb el Marroc "amb un esperit d'estreta cooperació”

Imatge de la reunió entre Pedro Sánchez i el rei del Marroc el 2018 / Moncloa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visita aquest dijous el Marroc en el marc de les noves relacions polítiques amb el país després que Espanya ha donat suport a la proposta per a l’autonomia del Sàhara

Aquesta reunió, a la qual també assistirà el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, tindrà lloc una setmana després de la conversa telefònica que va mantindre dijous passat el president espanyol amb el rei del Marroc, Mohamed VI, sobre les relacions entre els dos països, per llançar “un full de ruta que consolide la nova etapa” entre les dues potències veïnes.

Soci estratègic indispensable

Segons va informar La Moncloa en un comunicat de premsa després de la telefonada, l’executiu espanyol considera el Marroc un soci estratègic indispensable per a Espanya i per a la Unió Europea en nombrosos aspectes, com el control de la migració, la lluita antiterrorista i les relacions econòmiques i comercials, entre d'altres.

En aquest sentit, el president del govern va manifestar la seua ferma voluntat de renovar i aprofundir la relació privilegiada entre Espanya i el Marroc, "amb un esperit d'estreta cooperació per a afrontar junts els desafiaments comuns i garantir l'estabilitat i la integritat territorial d'Espanya i la prosperitat de tots dos països".

Visita polèmica 

La visita de Sánchez i Albares no està exempta de polèmica, ja que la decisió del president de donar suport a la proposta del Marroc per a l’autonomia del Sàhara ha suposat un nou motiu de desacord entre els socis del govern de coalició. Tant Unides Podem com altres socis del govern com ara Més País o EH Bildu es van manifestar en contra d’aquesta decisió de manera pública.

Però no foren els únics a qui no va agradar aquest moviment de Sánchez. El Partit Popular i Ciutadans van demanar la compareixença del president al Congrés per a donar explicacions. A més, en el cas del PP, van criticar que s’haguera pres aquesta decisió sense consensuar-la amb el principal partit de l’oposició.

Tampoc ha caigut bé el suport de Sánchez al Marroc en aquest assumpte a Algèria, principal proveïdor de gas a la península Ibèrica, que va qualificar la decisió del govern espanyol de "segona traïció històrica al poble sahrauí per part de Madrid després del funest acord del 1975", i va negar haver sigut “informat prèviament” del canvi de posició del govern en relació amb el Sàhara Occidental, tal com havien indicat fonts del govern. 

De moment, aquest gir no ha afectat el subministrament de petroli algerià, però sí les relacions amb aquest país. A més, l'empresa energètica algeriana Sonatrach ha advertit de la possibilitat de "recalcular" el preu del subministrament de gas a Espanya, dins d'un context en el qual anticipa "perspectives prometedores" cap als clients europeus després del descobriment de nous jaciments.

També et pot interessar