Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Save the Children demana protecció per als menors i les seues mares, vulnerables a l'explotació i l'abús

Un milió de xiquets han fugit d'Ucraïna i molts arriben a altres països sols. L'ONG sol·licita mesures de protecció, suport psicològic i integració en el sistema escolar

Voluntaris atenen famílies de refugiats ucraïnesos a Romania / Pedro Armestre (Save the Children) / Pedro Armestre (Save the Children)

Un milió de xiquets han fugit d'Ucraïna en les últimes setmanes i un nombre creixent arriben a altres països sols i sense suport familiar, la qual cosa està generant una crisi de protecció de menors, segons ha denunciat l'organització no governamental Save the Children. Polònia és el país que més refugiats ucraïnesos ha acollit des que va començar la invasió russa el 24 de febrer amb 885.000, segons les últimes dades.

A la capital de Polònia, a Varsòvia, el cooperant de Save the Children Francesco Cecon ha destacat en Les notícies del matí que la principal preocupació és la protecció dels xiquets i els seus acompanyants, principalment dones, en el seu trajecte i estada, així com la integració dels menors en el sistema educatiu.

"Els transports públics són gratuïts per als refugiats que fugen de la guerra, però hi ha un buit de protecció que ens preocupa, sobretot els xiquets que viatgen sols i les joves mares amb bebés que són vulnerables a temes de tràfic i explotació", ha indicat Ceco. Una situació que incrementa "el risc de violència, explotació, tràfic de menors i abús", avisa.

El representant de Save the Children ha explicat que les famílies arriben amb cansament, fam, estrés i ansietat. En aquest sentit, ha agraït a la població polonesa que s'ha mobilitzat per a donar una resposta a les necessitats bàsiques", així com a les autoritats, que han posat a la disposició de les famílies "hotels perquè es puguen quedar també a llarg termini".

Els equips de Save the Children presten assistència humanitària per als xiquets refugiats d'Ucraïna / Pedro Armestre (Save the Children)

L'ONG demana a les autoritats frontereres i organismes humanitaris que adopten mesures per a mantindre els xiquets amb els seus principals cuidadors, brinden suport psicològic i introduïsquen programes per a previndre la separació.

Integració en el sistema educatiu

Segons ha indicat, a les mares els preocupa l'educació dels fills després de dos anys de pandèmia. Per això des de l'ONG ja han començat a treballar per a integrar-los en el sistema escolar i que reben classes de polonés. "Sabem que l'escola és un marc protector per als xiquets per a donar seguretat i suport psicosocial i crear sensació de rutina i connexió amb amics", apunta Francesco Cecon.

Present a Ucraïna des de la guerra de Crimea del 2014, Save the Children treballa ara amb altres agències per a establir procediments de localització i reunificació dels xiquets amb les seues famílies a Polònia i països veïns, així com mecanismes de protecció i de denúncia.

Guerra a Ucraïna

També et pot interessar