Segon aniversari de Trump a la Casa Blanca, sense mur o davant d’un mur de dones
Fa dos anys, aquest 20 de gener, de l’arribada de Trump a la Casa Blanca. El seu estil provocador i agressiu ha sigut la constant del període.
El gran anunci que ahir prometia Donald Trump s’ha quedat en poca cosa més que una nova ocasió perquè la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, tanque la porta pels nassos.
Trump va oferir ahir una pròrroga en la permanència als Estats Units de poc més d’un milió d’immigrants, dels quals vora huit-cents eren menors en el moment d’entrar al país nord-americà. Són els coneguts com a dreamers o somiadors, els beneficiaris del programa Acció Diferida per als Arribats en la Infància. Els altres quatre-cents mil beneficiats per la pròrroga d’estada als EUA gaudeixen de l’Estatus de Protecció Temporal, que ara se’ls prorroga. A canvi, insisteix a demanar diners per al mur amb Mèxic.
La presidenta de la Cambra de Representants es va afanyar a respondre a Trump que no cauran en el xantatge de canviar el mur per algunes mesures temporals respecte als immigrants. Les seues propostes són inacceptables, va dir Pelosi, fins i tot abans del discurs presidencial, el contingut del qual s’havia filtrat.
El nou rebuig demòcrata a les propostes de Trump arriba quan es compleix, aquest diumenge, el segon aniversari de la seua arribada a la Casa Blanca. La promesa electoral estrela d’aquest heterodox líder electoral era la construcció d’un mur al llarg dels 2.000 quilòmetres de frontera que els EUA tenen amb Mèxic.
Han passat dos anys i Trump, lluny de traure avant el mur, el que ha fet és paralitzar l’administració. Precisament hui s’han complit trenta dies des que el 25% de l’administració federal, unes 800.000 persones, han sigut enviades a casa o treballen sense cobrar, de moment. A diferència del que passa entre nosaltres (quan no s’aprova el pressupost, es prorroga l’anterior), als EUA el desacord en matèria pressupostària entre la Casa Blanca i la Cambra de Representants pot conduir a un tancament de l’administració, i al cessament de la prestació de serveis públics, almenys en allò que no són serveis essencials.
Es tracta d’una mesura per a pressionar el contrari, en aquest cas els demòcrates. Però la fermesa de la nova presidenta de la cambra baixa, Nancy Pelosi, està posant Trump en una posició difícil. El president va arribar a amenaçar de construir el mur amb fons militar, mitjançant la declaració d’una emergència nacional. Trump denomina crisi humanitària la pressió migratòria que el nord pateix des del sud.
Les dones també planten cara
Durant la campanya electoral, i després, Trump ha exhibit polítiques i gestos molt agressius, fins i tot ofensius, amb les dones. L’han acusat reiteradament de masclista. Les dones van plantar cara a Trump des del primer moment. Ahir tornaren a dir la seua, justament la vespra del segon aniversari de Trump a la Casa Blanca.
Per tercer a any consecutiu celebraren la Marxa de les Dones, una convocatòria que va començar fa dos anys a Washington. A la capital federal, tot i l’oratge fred i plujós, milers de persones es manifestaren contra les polítiques de Donald Trump, per la igualtat de dones i homes i per a acabar amb la violència de gènere.
En altres ciutats dels Estats Units i de tot el món es van fer manifestacions pels drets de les dones. Hi ha hagut marxes a Los Angeles, Boston, Houston, Baltimore o Denver.