Sèrbia i Kosovo desbloquegen la disputa sobre els documents d'identitat

El diàleg entra ambdós països l’ha facilitat la Unió Europea, segons ha informat l’alt representat per a Política Exterior Josep Borrell

Un conductor amaga símbols de la seua matrícula sèrbia en la frontera amb Kosovo aquest mes d'agost
Un conductor amaga símbols de la seua matrícula sèrbia en la frontera amb Kosovo aquest mes d'agost / Stringer (Reuters)

Els governs de Sèrbia i de Kosovo han aconseguit, amb la mediació de la Unió Europea (UE), un acord per a desbloquejar la disputa sobre el reconeixement mutu dels seus documents d'identitat.

Així ho va anunciar en Twitter l'alt representant per a la Política Exterior i de seguretat dels Vint-i-set, Josep Borrell, que ha felicitat el primer ministre kosovar Albin Kurti i el president serbi Aleksandar Vucic.

"Tenim un acord. Sota el diàleg facilitat per la UE, Sèrbia ha acordat eliminar els documents d'entrada i eixida per a les persones amb targetes d'identitat de Kosovo i Kosovo ha acordat no demanar-los per a persones amb targetes d'identitat sèrbies", ha escrit Borrell.

Aquesta entesa, sempre segons el responsable de la Política Exterior europea, els ciutadans serbis de Kosovo, així com la resta, podran viatjar lliurement entre ambdós estats usant les targetes d'identitat.

A finals de juliol es van viure moments de màxima tensió a la zona fronterera entre tots dos països davant la imminent entrada en vigor d'unes mesures que Pristina va qualificar de "reciprocitat", per les quals deixava d'acceptar els documents d'identitat i les matrícules de cotxes de Sèrbia.

Gràcies a pressions dels Estats Units i de la UE, Kosovo va accedir llavors de suspendre l'entrada en vigor de les seues mesures per un mes, fins al 31 d'agost.

Sèrbia no reconeix la independència de Kosovo, declarada el 2008 per la seua antiga província, habitada per una majoria d'albanokosovars.

També et pot interessar

stats