Silvio Berlusconi mor als 86 anys

La classe política italiana reivindica Berlusconi com una figura històrica. Meloni el recorda com "un dels homes més influents de la història d'Itàlia" i Salvini destaca que hi ha "un buit difícil d'omplir"

Berlusconi en una imatge d'arxiu
Berlusconi en una imatge d'arxiu / Yara Nardi (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de juny 2023 - 10:52 Actualitzat: 12 de juny 2023 - 19:08

L'ex primer ministre italià Silvio Berlusconi ha mort a l'hospital San Raffaele de Milà a causa de la leucèmia que patia des de fa temps, segons han informat aquest dilluns els mitjans italians.

Berlusconi, de 86 anys, havia sigut ingressat divendres passat, tres setmanes després de rebre l'alta, perquè havia passat quaranta-quatre dies ingressat per una pulmonia agreujada per una leucèmia que patia des de feia temps. Les restes mortals de l'ex primer ministre romandran en la seua residència d'Arcore, als voltants de Milà (nord), fins al funeral d'Estat, dimecres que ve, per la qual cosa no s'instal·larà una capella ardent pública i només podran vetlar-lo els seus afins. La família ha pres la decisió per raons d'orde públic, segons els mitjans locals, que ja havien avançat que no hi hauria una vetla pública en la seu de la seua empresa Mediaset en Cologno Monzese, també als afores de Milà, com es va indicar al principi.

La vida de Berlusconi va fer un salt el 1994 en concórrer a les eleccions generals al capdavant de la dreta. El seu triomf marcaria l'inici de tres governs (1994-1995, 2001-2006 i 2008-2011) i la instauració d'un protagonisme indiscutible.

Berlusconi i la política de l'escàndol

Havia arribat el "caiman" de la política italiana, per emprar el terme amb el qual el va batejar el cineasta Nanni Moretti, un animal sempre ràpid en la batalla contra els seus molts i creixents rivals i que va fer de l'escàndol una autèntica forma de vida.

Va haver-hi un temps en el qual Silvio Berlusconi es va creure totpoderós. Les urnes li somreien, els negocis també i va acabar embolicat en una infinitat de polèmiques resumides en dues paraules ja populars: "Bunga Bunga", un eufemisme que oculta què passava en les seues famoses festes.

Berlusconi ho ha sigut pràcticament tot en la política italiana, on ha ostentat càrrecs en diferents institucions i fins i tot al Parlament Europeu. Només se li va resistir la presidència, fita que va intentar aconseguir sense èxit al principi del 2022, precisament per la divisió entorn de la seua figura.

Un imperi econòmic

La mort de Silvio Berlusconi fa tremolar el seu imperi econòmic, que haurà de repartir-se entre els seus cinc fills, però també el seu partit Forza Italia, que queda orfe del seu màxim líder i no té un clar hereu.

Malgrat l'edat, Berlusconi ha mantingut les regnes del partit que va fundar el 1993 mentre que tots els possibles hereus han anat desapareixent durant els anys, incapaços d'igualar el carisma de l'empresari.

Però, sobretot, la mort d'un dels homes més rics del país serà un terratrémol per a Finninvest, amb 5.000 milions de facturació i més de 20.000 empleats i dividit en 7 hòldings, 4 dels quals en mans d'Il Cavaliere, la qual cosa suposa el 60% de l'imperi i que ara s'haurà de repartir entre els seus cinc fills. A més, el patrimoni de Berlusconi està valorat segons Forbes en 7.000 milions d'euros.

La classe política italiana reivindica Berlusconi com una figura històrica

La classe política italiana s'ha acomiadat de l'ex primer ministre Silvio Berlusconi, a qui tots coincideixen a recordar com una figura històrica per a Itàlia, tant per les seues diverses etapes al capdavant del govern com per la seua tasca com a empresari, centrada en els mitjans de comunicació.

L'actual primera ministra, Giorgia Meloni, ha descrit Berlusconi com "un dels homes més influents de la història d'Itàlia", un "lluitador" que "no tenia por de defendre les seues conviccions" i que va aconseguir importants fites en l'àmbit de la política, de l'empresa i de la comunicació.

Al líder de la Lliga, Matteo Salvini, ha lamentat la defunció "d'un gran home i un gran italià", amb el qual va teixir en els últims anys l'aliança de dretes que hui governa, informen mitjans italians.

"Un dels més grans de tots els temps, en tots els àmbits, des de tots els punts de vista", ha dit. "Rares vegades plore, i hui és un d'aquests dies", ha afegit, incidint que ara hi ha "un buit difícil d'omplir".

Dins del seu partit, Antonio Tajani, ministre d'Afers Estrangers, ha expressat el seu "dolor immens". "Simplement gràcies, president, gràcies Silvio", ha publicat en Twitter qui queda ara com a principal figura política de Forza Italia, de viatge als Estats Units.

El líder del Partit Democràtic, Enrico Letta, ha apuntat que la mort de Berlusconi afecta tot el país perquè Berlusconi "va fer història", un reconeixement que també li ha concedit el president del Moviment 5 Estreles, Giuseppe Conte. Fins i tot els seus adversaris, ha afegit Conte, poden reconéixer que "mai li ha faltat coratge, passió i tenacitat".

L'ex primer ministre i actual líder d'Itàlia Viva, Matteo Renzi, ha afirmat que Berlusconi va generar durant la seua vida tota classe de sentiments, "molts el van estimar, molts el van odiar", però ha incidit que, al marge de consideracions polítiques, "va fer història".

El Milan lamenta la mort de Berlusconi

Silvio Berlusconi va ser un home de negocis i de política. Però també de futbol. L'empremta que deixa en l'esport rei, rubricada amb un Milan històric que va governar durant 31 anys no té parangó amb moltes altres obres d'arquitectura futbolística. Aquell Milan campió serà sempre el Milan de Berlusconi.

El Milan li deu gran part de la seua història al magnat dels mitjans de comunicació. Un Berlusconi que va estar 31 anys al capdavant dels rossoneri, del 1986 al 2017. Un temps que va deixar en les vitrines del Milan un total de 28 títols: huit Scudetti, cinc Lligues de Campions, sis Supercopes d'Itàlia, cinc Supercopes d'Europa, dues Intercontinentals, un Mundial de Clubs i una Copa d'Itàlia.

També et pot interessar

stats