Sis dies després del sisme continuen rescatant supervivents a Turquia: 140 en les últimes hores
Els bombers es resisteixen a paralitzar la recerca de sobrevivents després de rescatar persones que estaven atrapades fins a 150 hores
A Turquia i Síria el nombre de víctimes mortals pel terratrémol supera les 28.000 i la de ferits 85.000, una xifra que s'espera que es multiplique en les pròximes setmanes. Els equips de bombers que treballen en les zones afectades, però, no perden l'esperança de trobar sobrevivents.
En les últimes hores d'aquest dissabte els equips de rescat han tret dels enderrocs 140 persones amb vida. En alguns casos, de persones que estan atrapades des del moment dels terratrémols. Per això els bombers es resisteixen a deixar pas a la maquinària pesant i continuen amb les recerques.
És el cas del Consorci de Bombers de València que es troben a Turquia, que han aconseguit rescatar un pare i la seua filla.
Per altra part, la població turca ha protestat sobre la gestió de la tragèdia del govern d'Erdogan i per la manera com s'estan fent els rescats. En especial, denuncien que les tasques es concentren a les grans ciutats i que els municipis més menuts dels voltants estan sent ignorats per les ajudes.
Així mateix, l'allotjament temporal dels damnificats és un assumpte prioritari. De moment, el govern alemany ha oferit visats de tres mesos als afectats de Turquia i de Síria que tinguen familiars residint al país.
"Hem fallat a la gent del nord-oest de Síria"
Encara que menys afectada que Turquia pel sisme, la situació a Síria és crítica. Els 3.000 rescatadors de l'ONG Cascos Blancs han donat per finalitzades les operacions de recerca de supervivents després de no haver trobat ningú amb vida davall dels enderrocs des del dijous.
Aquests han assenyalat les "nombroses dificultats" viscudes des del sisme inicial, principalment per l'escassetat de combustible per a operar maquinària pesant, la falta d'equips tècnics moderns per a situar als ferits i "l'absència d'ajuda i suport internacional".
De fet, el cap humanitari de l'ONU, Martin Griffiths, ha reconegut aquest diumenge que l'organització ha "fallat a la gent del nord-oest de Síria", perquè a penes ha arribat ajuda humanitària.
Tot, en el context del país, immers en una guerra civil des de fa dotze anys. La Unió Europea i l'ONU han denunciat que els rebels jihadistes impedeixen l'accés de l'ajuda a ciutats com Idlib, i han demanat al president Assad que no polititze una catàstrofe que la guerra prèvia fa encara més insuportable.
Actualment, l'ONU i els socis humanitaris només estan autoritzats a usar el pas de Bab al-Hawa per a entregar ajuda des de l'exterior a la població de zones sota control rebel, on milions de persones depenen de l'assistència internacional.
Detenen catorze persones per negligències en la construcció d'edificis col·lapsats
Almenys catorze persones han sigut detingudes a Turquia i 33 estan en situació de crida i cerca per casos de negligència en la construcció d'edificis que han col·lapsat arran el terratrémol.
La Fiscalia persegueix així una trentena de constructors de la ciutat de Diyarbakir, els edificis de la qual tenien menys fonaments per a alliberar espai, segons recull l'agència oficial de notícies Anatòlia. Un dels contractistes detinguts, Mehmet Ertan Akay, va ser atrapat en l'aeroport d'Istanbul, quan intentava escapar a Montenegro amb una gran quantitat de diners en efectiu. Nou més han sigut detinguts a Sanliurfa i Osmaniye.