Els socialdemòcrates guanyen les legislatives a Romania i els ultranacionalistes doblen suports
Les forces europeistes (PSD, PNL, USR i UDMR) sumen el 55,5% dels vots i podrien controlar tant la Cambra de Diputats com el Senat si arriben a acords
El Partit Socialdemòcrata (PSD) ha guanyat les eleccions legislatives del diumenge a Romania, amb el 22,6% dels vots, mentre que la ultranacionalista Aliança per a la Unió dels Romanesos (AUR) ha quedat segona amb el 18,1%, segons ha confirmat este dilluns l'Autoritat Electoral Permanent (AEP) després del recompte del 99,4% de les paperetes.
En tercer lloc, ha quedat el Partit Nacional Liberal (PNL), de centredreta, que va governar els últims quatre anys en coalició amb el PSD, amb el 14,4% dels vots. Quart és el nacionalista de centre Unió Salvar Romania (USR), amb el 12,1%.
Dos partits menors d'ultradreta han pogut superar el llindar del 5% per a poder entrar en el Parlament: SOS Romania, amb un 7,6%, i el Partit dels Joves (POT), amb el 6,3% dels vots. D'altra banda, la formació de la minoria hongaresa, Unió Democràtica dels Hongaresos de Romania (UDMR), ha aconseguit el 6,5% dels vots i també estarà en el Parlament.
Els resultats indiquen que, enfront dels pronòstics, les forces ultranacionalistes i d'extrema dreta no ha pogut augmentar el seu suport prou per a canviar a fons la situació en el Parlament, malgrat que l'AUR ha duplicat el suport respecte als resultats del 2020. D'esta manera, els partits nacionalistes, AUR, SOS Romania i POT, sumen el 32% dels vots.
Per part seua, les forces europeistes (PSD, PNL, USR i UDMR) han sumat un suport 55,5% dels vots i podrien controlar tant la Cambra de Diputats com el Senat si arriben a acords.
En la primera volta de les eleccions presidencials de fa una setmana el nacionalista prorús Calin Georgescu va aconseguir una inesperada victòria, per la qual cosa els analistes predeien un important auge de la dreta més conservadora a Romania.
El senyal enviat pels romanesos és que cal continuar desenvolupant el país amb diners europeus però, al mateix temps, protegir la nostra identitat, els nostres valors nacionals i la nostra fe
S'espera que el Tribunal Constitucional decidisca este dilluns si valida o anul·la els resultats de la primera volta presidencial, contra els quals s'han presentat dos recursos d'impugnació. D'altra banda, les autoritats també hauran d'informar sobre el resultat del recompte dels vots emesos en la primera volta de les presidencials, tal com el va demanar el Constitucional.