Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Solar Orbiter: enlaira la missió que fotografiarà el Sol de més a prop

La sonda europea s'acostarà a 42 milions de quilòmetres per a estudiar i predir el comportament de l'astre.

VÍDEO | Solar Orbiter: enlaira la missió que fotografiarà el Sol de més a prop

La sonda europea Solar Orbiter ja va camí del Sol. Ha enlairat a les 23:03, hora local de Florida, en un coet Atlas V des del Centre Espacial Kennedy de cap Canaveral, als Estats Units.

L'objectiu d'aquesta missió és obtindre les primeres imatges de les regions polars del Sol. Això li permetrà estudiar i intentar predir el seu comportament i la influència que tindrà sobre la Terra. La sonda s'acostarà a només 42 milions de quilòmetres del Sol.

Passaven tres minuts de les onze de la nit a Florida quan l'horitzó de la mítica base de cap Canaveral es va il·luminar amb la gran fogonada que eixia dels motors del coet Atlas V, que va donar a la sonda la seua primera espenta cap al Sol. Per a arribar a l’òrbita definitiva, d’ací a dos anys, comptarà amb l'ajuda de la gravetat de Venus i de la Terra.

L'enlairament ha combinat la foscor de la nit amb una lluna plena cap a la qual es dirigeix el coet en una trajectòria corba que ha creat un dels enlairaments més bells que recordaven alguns dels responsables de l'Agència Espacial Europea.

Després de 57 minuts d'enlairament, Solar Orbiter va enviar el seu primer senyal a la Terra i poc després va desplegar els panells solars. Començava, d'aquesta manera, la missió encomanada.

Solar Orbiter estudiarà per primera vegada les regions polars i farà observacions simultànies de l'astre i del que succeeix al voltant de la sonda. Així, s'acostarà al Sol tot el que permet la tecnologia perquè no es danyen els telescopis.

Comprendre la física del Sol Solar Orbiter, o Black Bird (‘pardal negre’) com ho anomena l'equip, és un cub d'uns tres metres i 1.730 quilos, equipat amb deu instruments, sis panells solars, quatre antenes i un màstil. Aquesta és la ciència que necessita per a mirar cara a cara tot un gegant, dins del qual caben 1,3 milions de terres. Comprendre la física del Sol ajudarà a predir fenòmens meteorològics espacials com les tempestes solars, i a minimitzar els efectes que tenen en els satèl·lits, les xarxes de telecomunicacions, les elèctriques i les de GPS, així com per a protegir els astronautes de l'Estació Espacial Internacional i a aquells que en breu tornaran a la Lluna. Comprendre la física del Sol

També et pot interessar