Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Somàlia és el país més corrupte del món i Dinamarca el que menys

L'informe de Transparència Internacional suspén el 67% dels 183 països analitzats, mentre que Espanya manté la posició 41.

Somàlia està considerat els país més corrupte del món, segons un informe publicat per Transparència Internacional (TI)

Somàlia i Síria estan considerats els països més corruptes del món, mentre que Dinamarca i Nova Zelanda són els menys corruptes, segons un informe publicat aquest dimarts per Transparència Internacional (TI). L'informe adverteix d'una "crisi democràtica" pel sorgiment de líders autoritaris i populistes.

   

D'acord amb l'índex de percepció de la corrupció (CPI), en què suspenen el 67% dels 183 països analitzats, Dinamarca i Nova Zelanda obtenen 88 i 87 punts, seguits per Finlàndia, Singapur, Suècia i Suïssa, amb 85 punts cadascun. Al vagó de cua se situen Somàlia (10), Síria i el Sudan del Sud (13), el Iemen i Corea del Nord (14). Espanya manté la posició 41 amb 58 punts, per sota de la mitjana europea, amb 66 enters.

   

L'informe destaca, a més, la forta caiguda que han experimentat els Estats Units, que perden quatre punts i cauen fins al lloc 22 (abans ocupaven el 18). Entre les principals potències emergents, l'Índia aconsegueix el lloc 78, la Xina se situa en la posició 87 i el Brasil continua en la 105. Rússia queda relegada al lloc 138, amb 28 punts.

   

Veneçuela i Nicaragua, els més corruptes de l'Amèrica Llatina

   

A l'Amèrica Llatina, l'Uruguai, amb el lloc 23, i Xile, amb la posició 27, repeteixen com els països de la regió percebuts com menys corruptes, mentre que en l'extrem oposat es troben Veneçuela, en el lloc 168 i Nicaragua, en la posició 152.

   

La situació de la lluita contra la corrupció a l'Amèrica Llatina és "preocupant", segons ha alertat la presidenta de TI, l'argentina Delia Ferreira, que ha denunciat que hi ha una "clara tendència" a "restringir l'espai de la societat civil" en una regió on proliferen els líders autoritaris i populistes. La fotografia regional comença amb el "gran problema" que suposa Veneçuela, un país que viu una "crisi humanitària produïda per la corrupció" i on totes les institucions han sigut infiltrades per l'estat, segons Ferreira.

   

Per a millorar la lluita contra la corrupció i reforçar la democràcia, Transparència Internacional recomana als governs "enfortir les institucions" responsables de controlar el poder polític, portar a la pràctica les lleis sobre delictes econòmics, promoure l'activisme ciutadà i donar suport als mitjans "lliures i independents". 

També et pot interessar