Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

La sonda Juice comença el viatge de cinc anys cap a Júpiter

La missió espacial europea durarà quatre anys i estudiarà el planeta més gran del sistema solar, amb tres dels seus satèl·lits

Moment de l'enlairament / ESA / Reuters

La missió europea Juice ha començat aquest divendres un llarg viatge de huit anys a Júpiter i a les seus tres grans llunes oceàniques. En un coet Ariane 5 s'ha enlairat a les 12:14 hores GMT des del port espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa. El llançament, que va retardar-se un dia per la caiguda de llamps, s'ha completat a la perfecció i la sonda es va separar del coet passats 28 minuts de l’enlairament, començant així la seua “vida nova i independent” a l’espai. 

“Europa té una missió. Volem cap a Júpiter”, ha resumit Andrea Accomazzo, director d’operacions de l’ESA durant la retransmissió de l’eixida de la nau. Equipada amb deu instruments de nova generació, arribarà al planeta més gran del sistema solar el juliol del 2031, després d’un viatge molt complicat tècnicament. El coet haurà d'aconseguir l’espenta necessària i estalviar el màxim de combustible aprofitant l’ajuda de la gravetat de la Terra, la Lluna i Venus.

La nau pesa sis tones i durà a terme la seua tasca en un ambient especialment hostil: alta radiació, temperatures extremadament baixes, forts camps magnètics i poca llum.

Juice investigarà en profunditat el complex entorn de Júpiter i explorarà les seues grans llunes oceàniques, Europa, Cal·listo i, en especial, Ganimedes. La sonda observarà aquests tres satèl·lits, sota la corfes gelada dels quals hi deuria haver grans oceans d’aigua, inclús més grans que els de la Terra. Estudiarà com són aquests mons i com influeixen en l’entorn de Júpiter i viceversa, i finalment valorarà si presenten condicions d’habitabilitat.

La missió es preveu que dure uns quatre anys, durant els quals la sonda orbitarà al voltant de Júpiter i farà 35 vols d’aproximació a les llunes.

En els dos vols d'aproximació a Europa, Juice buscarà biomarcadors i bosses d'aigua, a més d'explorar la geologia; mentre que en els 21 que farà a Cal·listo pretén observar l'entorn de Júpiter primitiu. Ganimedes serà la primera lluna diferent que orbite una sonda espacial. Ho farà des de desembre del 2034 fins a setembre del 2035. Quan Juice es quede sense combustible, s'hi nestavellarà de manera controlada.

La missió, amb un cost de 1.600 milions d’euros, ha tingut la col·laboració de 23 països, entre altres Espanya, que contribueix amb deu científics.

Curiositats de la missió

Com tota missió espacial, també té algunes curiositats. Una és l'Ariane 5, en el qual va viatjar Juice i va lluir en la còfia un dibuix que representava la missió. El va triar l'ESA en un concurs infantilfet el 2021. La imatge és obra de Yaryna, una xiqueta ucraïnesa que hui té deu anys.

Una altra curiositat és que hi ha una banda sonora en Spotify actualitzada hui amb 64 cançons, entre altres, una del grup espanyol Amaral ("El universo sobre mí"). En els títols, tots els temes esmenten d’una o d'una altra manera algun terme relacionat indirectament amb la missió o amb l'univers. Apareixen les paraules juice, fred o gelades (les llunes de Júpiter Europa, Cal·listo i Ganimedes són conegudes com a gelades o oceàniques), explorador, camp magnètic, cosmos o planetes.

Ciència

També et pot interessar