Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Suècia formalitza l'entrada en l'OTAN

Stoltenberg celebra aquesta fita que converteix el país nòrdic en el 32é membre de l'Aliança Atlàntica

Banderes de Suècia i l'OTAN / OTAN

L'entrada de Suècia en l'OTAN, formalitzada aquest dijous, suposa que tots els països nòrdics estaran sota el paraigua de l'OTAN, que reforça així el seu control sobretot al mar Bàltic. Suècia es converteix així en el membre que fa 32 de l'Aliança Atlàntica.

Amb la recepció del protocol d'adhesió a l'Aliança per part del Departament d'Estat a Washington, Suècia culmina el seu gir en matèria de política exterior i clausura dos segles de no alineació militar.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha celebrat aquest dijous que Suècia ja és de manera oficial membre de l'Aliança i ha assegurat que Estocolm fa que l'organització transatlàntica siga “més forta”.

En un missatge en la xarxa social X, també ha precisat que dilluns que ve tindrà lloc la cerimònia en la qual s'hissarà la bandera de Suècia en la seu de l'OTAN, a Brussel·les.

Suècia ha anat aproximant-se des de fa anys a l'OTAN. L'annexió de Crimea per Rússia el 2014 va ser l'argument usat per a estrényer encara més la relació, permetent per exemple per primera vegada la presència en el seu territori de tropes de l'Aliança per a fer maniobres conjuntes, a més de provocar la reinstauració del servei militar i l'enviament d'un destacament permanent a l'illa bàltica de Gotland. Però va ser l'inici de la intervenció militar a Ucraïna el febrer del 2022 el que va desencadenar un procés, de la mà de Finlàndia, que va culminar tres mesos després amb l'enviament d'una sol·licitud d'ingrés.

L'ingrés de Finlàndia i Suècia va ser ratificat al juny d'aquell any en el cim de l'Aliança a Madrid, però les reticències de Turquia i Hongria van provocar que es demorara un any, en el cas de Finlàndia, i quasi dos en el de Suècia. Turquia va esgrimir la "permissivitat" d'Estocolm amb l'exili kurd i la guerrilla del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), mentre esperava que els Estats Units autoritzara la venda de caces F-16. En el cas de Budapest, es va al·ludir a crítiques anteriors de Suècia al govern hongarés, encara que finalment el seu parlament —l'únic que faltava dels 31 països membres de l'OTAN— va ratificar fa dues setmanes l'ingrés suec.